Valtakunnallinen sipuliviikko: Blonditiinan sipulipiirakka

Nyt vietetään perinteistä valtakunnallista sipuliviikkoa, joten se on hyvä syy pyöräyttää tämä klassikkopiirakka vaikka viikonlopun iltapaksi. Piiraaseen voi käyttää mainiosti punasipulia sen tavallisen keltasipulin asemesta. Mausteekseen sipulipiirakka saa tällä kertaa sinihomejuustoa. Tähän piirakkakokeiluun inspiroi helsinkiläisen ravintola Baskeri&Basson ruokalistalla oleva Laurin sipulipiirakka, joka oli aivan taivaallisen hyvää. Mutta jos oli hyvää Laurin sipulipiirakka, itkettävän hyvää on tämä Blonditiinan versioikin. Vaikka itse sanonkin.

Blonditiinan sipulipiirakka sai inspiraationsa Baskeri&Basson Laurin sipulipiirakasta. 

Blonditiinan sipulipiirakka
1 paketti (400 g) rukiista piirakkataikinaa (Pirkka, jossa taikinassa on myös perunaa)
TÄYTE
6 (700 g) punasipulia
140 g amerikanpekonia
50 g voita
1 rkl muskavadosiirappia tai fariinisokeria
1 tl tavallista tai 2 tl sormisuolaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
125 g sinihomejuustoa
LISÄKSI
2 dl kuohukermaa
3 kananmunaa
1/2 tl vastajauhettua mustapippuria

Sulata pakastetaikina ja painele se voideltuun  (halkaisija 22-24 cm) irtopohjavuokaan siten, että taikina nousee pari senttiä vuoan reunoille.
Esipaista pohjaa 10 minuuttia 225-asteissessa uunissa.
Kuori ja viipaloi punasipulit niin ohuiksi renkaiksi kuin saat.  Silppua pekoni.
Ruskista pekoni ja ota pois pannulta. Lisää voi pekonirasvan joukkoon ja kun voi on sulanut, lisää sipulirenkaat. Kypsennä niitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Varo ruskistamasta.  Kun sipulit ovat pehmenneet lisää pannulle siirappi, suola ja etikka. Nosta levyn lämpöä siten, että sipulirenkaat  kiehahtavat kunnolla.
Levitä sipuliseos esipaistetun piirakkapohjan päälle.  Ripottele sipuleille pekonisuikaleet ja murennettu sinihomejuusto. Nostele ainekset sekaisin sipulin kanssa.
Sekoita munat ja kerma keskenään, mausta pippurilla. Kaada seos sipuliseoksen päälle.
Paista piirasta 225-asteisessa uunissa vielä 20-25 minuuttia.
Tarjoa piiras haaleana.

Sipulipiirakkkaan käytettiin valmista rukiista piirakkataikinaa.  

Viinivinkki:
Sipulipiirakan seuraksi sopii alsacelainen puolikuiva valkoviini, jossa on kuitenkin rapsakat hapot. Sellainen on Domaine Zinck Riesling Prestige 2014, 13,48 e.






Kommentit

  1. Se on elsassilaista se viini suomeksi - ja hyvää! Kiva resepti!

    VastaaPoista
  2. Kielitoimisto kylläkin suosittelee käytettäväksi Alsacea / alsacelainen, koska alue on osa Ranskaa.
    http://www.kotus.fi/nyt/viikon_vinkki/nimivinkkien_arkisto_(2008_2014)/alsace_vai_elsass

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!

Näitä on luettu