Kielletty riisi on väriltään mustaa

Katsoin nyt vuodenvaihteessa trendien kristallipalloon  eli surffailin erilaisilla jenkkien ruokatrendejä ennustavilla nettisaiteilla ja kirjoitin siitä Himahella-postauksen. Sieltä nousi esiin yksi omalla Facebook-sivullani keskustelua herättänyt raaka-aine, kielletty riisi eli forbidden rice. Postataan nyt tuosta trendiriisistä muutama sananen.


Musta riisi, kielletty riisi, purppurariisi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.


Musta riisi on alunperin Japanista kotoisin oleva lajike, jonka jyvät ovat keskikokoisia, helmimäisiä ja tumman ebenpuun värisiä.  Maultaan ja tuoksultaan riisi on erittäin aromaattinen ja sen kuitu ja hivenainepitoisuudet ovat korkeat. Värinsä musta riisi saa antioksidantti antosyaanista, jota esiintyy myös mm. mustikassa ja aroniassa.

Mustaa riisiä viljeltiin perinteisesti Kiinassa ainoastaan keisariperheen käyttön ja sen vuoksi se tunnettiin "kiellettynä riisinä".

Runsaasti kuitua, natriumia, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, B-vitamiinia ja rautaa sisältävää mustaa riisiä pidetään riisien superfoodina.

Musta riisi sopii hyvin lisäkkeiksi ja salaatteihin. Sillä on pitkä kypennysaika, joten sitä kannattaa liottaa pari tuntia ennen keittämistä. Keittoaika vaihtelee lajikkeesta riippuen 1/2 tunnista jopa tuntiin.  Riisi kananttaa keittää runsaassa vedessä ja jättää hieman al denteksi eli  sellaiseksi, jossa on vielä hieman purutuntumaa.
Riisin keittovettä voi kuulemma käyttää makua ja väriä antamaan vaikkapa kastikkeisiin. Tätä vinkkiä en ole kokeillut.

/Tämän linkin takaa löytyy Himahellan tietoisku riiseistä joulukuulta.

Lämmin riisisalaatti on kevyt, mutta täyttävä ruoka. 


"Kielletty" lämmin kalkkunasalaatti

2 dl mustaa riisiä (Kielletty riisi)
vettä, suolaa
200 g kalkkunan (tai broilerin) rintafileetä
1 punainen paprika
1 pieni sipuli tai 2 kevätsipulia
100 g pakastepapuja
KASTIKE
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
1-2 valkosipulinkynttä
1 tl karkeaa dijoninsinappia
2 rkl silputtua korianteria
1 tl raastettua inkivääriä
Liota mustaa riisiä pari tuntia tai pakkauksen ohjeen mukaan ennen keittämistä.
Keitä riisi runsaassa, suolalla maustetussa vedessä. Se vie aikaa noin puoli tuntia, mutta keittoaika voi vaihdella riisilaadusta riippuen.
Suikaloi paprika ja sipuli, sekoita kastikeainekset. 
Valuta kypsä riisi ja sekoita kuuman riisin joukkoon kastike, paprika- ja sipulisuikaleet sekä jäiset pavut. Sekoita. 
Pariloi kalkkuna- tai broilerileikkeet, mausta makusi mukaan, mutta ainakin suolla ja pippurilla. 
Pane riisi-kasvissalaatti tarjolle laakealle tarjoiluvadille ja nostele kuumat kalkkunasuikaleet salaatin päälle. 
Tarjoa heti. 


Musta riisi näyttää keitettynä tältä. 







Kommentit

  1. Tuolla hellalla se kielletty riisi nyt kiehuu hiljalleen. Riisistä tosiaan tulee hauska aromaattinen tuoksu ja keitinveden väri on tumma ja violettinen. Siinähän voisi keittää vaikka pastan tai valkoisen riisin. Voi hitsin pimpulat.... mähän kokeilen !! Saat raportin illalla :D

    VastaaPoista
  2. Kiva! Mäkin katselin purkkia sillä silmällä, että mitä siitä voisi tehdä. Pitää pistää likoomaan.:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiinat on tänään siis vähän samiksia :D Mukavia kokkailuhetkiä ja pirteää pakkaspäivää täältä Tinskun keittiöstä <3

      Poista
  3. Näyttää hieman omituiselta tuo musta riisi, mutta ehkä maku korvaa ulkonäköhaitat. Täytyy kokeilla, jos jostain löytää tätä.

    T. Täysin arkista

    VastaaPoista
  4. Juurikin tuota riisiä tässä yhtenä päivänä kaipailin bongaamaani reseptiä varten. Mistäs tuota saa Suomessa käsiinsä?
    Meillä on kyllä käytetty punaista Camarguen riisiä ja värjätty mustaa mustekalan musteella, mutta oikeasti musta on vielä kokeilematta ja kiellettyhän kuulostaa aina mielenkiintoiselta :-)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!

Näitä on luettu