Banoffee Pie vie kielen


Banoffee Pie tai Banoffee Cake on äkkimakea leivonnainen tai jälkiruoka, joka alkoi pari vuotta sitten tulla vastaani kaikkialla. Pakkohan herkku oli testata ja se siitä tulikin nuoriso-osaston herkku.
Ohje on yksinkertainen: keksipohjalle levitetään toffeekastiketta muistuttavaa kondensoitua maitoa, viipaloituja banaaneja ja komeus kruunataan kermavaahdolla. Koristellaan kaakao- tai pikakahvijauheella. Minä tosin olen unohtanut kuvan piirakastani nuo jauheet, koska käyttämäni pekaanipähkinät ovat kauniita ihan sellaisenaan. Mutta se on makukysymys.


Banoffee Pie syntyy nopeasti valmiiksi karamelisoidusta kondensoidusta maidosta.


Ensimmäinen tekemiseen liittyvä pohdinnan aihe oli karamellisoitu maitotiiviste. Sitä saa valmiina kaupan hyllystä, mutta sen voi valmistaa myös itse. Kokkiryhmissä käytiin kiivasta keskustelua kumpi on parempaa, itse tehty vai valmis.  No minä kokeilin molempia vaihtoehtoja.

Kotitekoinen versio tehdään siten, että makeutettua kondensoitua maitoa sisältävästä säilyketölkistä poistetaan etiketti ja maitotölkki pannaan kattilaan kiehuvaan veteen. Sitten sitä keitellään poreilevassa vedessä 3-5 tuntia. Kyllä, luit oikein, se vie sen verran aikaa. Minä keittelin tölkkejäni laiskana ihmisenä vain tuon minimiajan eli kolme tuntia ja toffeekastikkeeni jäi blondiksi. Maku oli kyllä hyvä, joten hukkaan se ei mennyt. Viisi tuntia olisi tehnyt kastikkeesta takuuvarmasti brunetten. Tölkkejä keitellessäsi täytyy pitää huolta, että kattilassa riittää vettä pitkän keittämisen aikana. Joten tarkkaile tilannetta ja lisää sitä tarvittaessa. Ja eikä vain yhtä purkkia kannata keittää, keitä 4-5 purkkia samoilla lämmöillä.

Jos keität itse kondensoidun maidon, se vie aikaa 3-5 tuntia.

Oikotie onneen

Saadakseni värikontrastia piirakkaani, päädyin tekemään sen sitten teollisuuden valmiiksi karamellisoimasta tuotteesta. Argentiinassa tämä herkku tunnetaan nimellä Dulce de leche eli makea maito. Se on kyllä syntisen ihana tuote, jos siis pitää makeasta. Viime kesän suurin hitti grillikutsujen jälkiruokana oli tuoreet mansikat, vaniljajäätelö, keksimurut ja tuo ihana toffeekastike. Miltei samat ainekset siis kuin Banoffee Piessa. Mikä muuten kesällä estäisi korvaamasta banaaneja piirakassa mansikoilla? Manoffee Pie?  Toimii takuuvarmasti. 
Piiras valmistuu kädenkäänteessä, sillä varsinainen aktiivinen valmistusaika on noin puoli tuntia. Keksipohjahan voi olla valmiina pakastimessa ja sen vain täyttää juuri ennen tarjoilua. Pohjahan sulaa jo torttua täyttäessä ja on helppo irrottaa hieman kohmeisena irtopohjavuoasta.

Piirakka on todella makea, joten sitä riittää pienikin pala makeanhimon tyydyttämiseen. Mutta kielen se vie mennessään. Ttsekkaa Himahellaan tekemäni video aiheesta alta.Banoffee Pie
eli toffeinen banaanipiirakka
8-10 annosta
POHJA
1 pkt (260 g) Bastogne- keksejä
1 dl (60 g) pekaanipähkinöitä
1,5 dl sulatettua voita
TÄYTE
1 tlk (397 g) karamellisoitua maitotiivistettä
3-4 banaania
3,3 dl kuohukermaa
KORISTEEKSI
pekaanipähkinöitä
kaakaojauhetta tai pikakahvijauhetta

Hienonna keksit ja pähkinät monitoimikoneessa. Lisää joukkoon sulatettu rasva. Painele seos 22-24 senttiä halkaisijaltaan olevan irtopohjaisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Reunojen tulee nousta noin kolmen sentin korkeuteen.
Pane keksipohja hetkeksi jääkaappiin tai pakastimeen.
Levitä karamellisoitu kondensoitu maito keksipohjan päälle. Viipaloi banaanit ja asettele ne kauniisti kastikkeen päälle.
Vaahdota kerma ja levitä se ilmavasti banaaniviipaleiden päälle. Koska torttu on todella makea, vaahtoa ei tarvitse makeuttaa.
Suikaloi pekaanipähkinät ja koristele torttu pähkinäsuikaleilla. Banoffeen koristeluun kuuluu perinteisesti kaakao- tai pikakahvijauhe. Sihtaa jauhetta kakun pintaan vasta juuri ennen tarjoilua.

Kommentit

Näitä on luettu