Blondin vinkit jouluviinin valintaan

Monille joulu on vuoden suurin ruokajuhla. Suomalainen joulupöytä on kuitenkin sellainen makujen sinfonia että varsinaista täsmäviiniä on vaikea löytää. Mikään ei luonnollisestikaan estä valitsemasta omaa lempiviiniään joulupöytään. Punaisena tai valkoisena.



Joulupöydän viinivalinnassa  suomalaiset jakautuvat kahtia. Toiset panostavat laatuun, toiset taas ovat sitä mieltä, että viinikellarin aarteita ei joulupöydässä kannata avata.

Panosta laatuun
Ensimmäiselle koulukunnalle kelpaa vain paras ja eikä hinnassakaan silloin pihtailla. Samppanja maistuu monille läpi aterian, mutta punaviineistä bordeaux, bourgogne, châteauneuf-du-pape, chianticlassico, supertoscanalaiset ja ripasso ovat panostajien ostoslistalla. 
Myös alsacelainen, uusiseelantilainen tai australialainen pinot gris on riittävän hedelmäinen ja täyteläinen kinkun tai kalkkunan kaveriksi.
Kuplien ystävä valitsee ruokajuomaksi hieman täyteläisempää kuohuviiniä, jossa on mukana Pinot Noir -rypälettä. Sitä käytetään useimmiten samppanjoissa mutta myös joissakin kuohuviineissä. Myös kypsytetty cava pärjää jouluruoan kanssa.

Hyvän hinta-laatusuhteen viinit
Vastakkaisen näkemyksen mukaan kalliit viinit jouluisen makusekamelskan kanssa ovat silkkaa haaskausta. Kun pöydässä vielä istuu koko suku, järkivalinta on hyvän hinta-laatusuhteen omaava ja helposti lähestyttävä, notkea punaviini tai hedelmäinen ja tammitettu valkoviini. Valitse vaikkapa chardonnay tai viognier  Australiasta tai Ranskasta.
Viiniä valitessa kannattaa huomioida myös muut ruokalajit. Kovin tuhdit, hillomaiset tai voimakkaan tanniiniset punaviinit jättävät helposti kinkun soittamaan toista viulua. Ne eivät myöskään sovi yhteen melko hennon ja hieman makean makumaailman kanssa, jota kinkun ohessa tarjottavat laatikot, herneet ja kastikkeet edustavat. Tuhdimpi punaviini, vaikkapa uuden maailman shiraz, on paikallaan silloin kun joulupöydässä tarjotaan tummaa lihaa, kuten poroa tai riistaa.

Kommentit

Näitä on luettu