Viini-lehden valitsema Vuoden valkoviini 2015 tulee Alsacesta


Viini-lehti valitsi Vuoden viinit nyt jo 12. kerran. Vuoden paras valkoviini on Trimbach Pinot Gris Réserve 2012 Ranskan Alsacesta. Vuoden punaviinin tittelin sai Luigi Bosca Cabernet Franc 2011 Argentiinan Mendozasta. Viini-lehden asiantuntija Antti Rinta-Huumon mukaan Vuoden valkoviini sopii hyvin joulupöydän antimille. Jos Vuoden punaviiniä haluaa nauttia jouluna, kannattaa se tarjota jouluruokien jälkeen kovien suolaisten juustojen kanssa.
Tapasin Anne Trimbachin viime vuonna niin Alsacessa kuin Mikä viini -tapahtumassa Helsingissä.  Haastattelin häntä Viini-lehteen teemalla Naisellinen Alsace. Tässä tekstipätkä kohtaamisestamme.  Trimbachin  Pinot Gris -valkoviini kuuluu omiinkin suosikkeihini. Nyt pitäisi vain ehtiä Alkoon, ennen kuin hyllyt tyhjenevät!
"Viinilähettiläs Anne Trimbach väläyttää säteilevän hymynsä, kun sommelier tuo pöytään pullollisen Trimbachin Riesling Cuvée Frédéric Emiletä ja kaksi lasia. Keskustelemme hetken talon kahden huippurieslingin, Cuvée Frédéric Emilen ja Clos Sainte Hunen eroista, joita olemme juuri maistaneet rinnakkain Anne Trimbachin ohjaamassa tastingissa. Riesling on Trimbachin ykkösrypäle sen moniulotteisuuden ja potentiaalin vuoksi. Perheen ylpeys on heidän Clos Sainte Hune-viinitarhansa, jota pidetään Alsacen Riesling-tilojen kuninkaana. Kyseisen tarhan viiniä tehdään vain 8000 pulloa vuodessa.
"Jos nämä rieslingit pitäisi määritellä sukupuolen mukaan, kuiva ja mineraalinen Cuvée Frédéric Emile on selvästi maskuliinisempi viini kuin naisellista eleganssia ja täyteläistä hedelmäisyyttä ilmentävä Clos Saine Hune. Jos viimeksimainittu viini olisi nainen, hän olisi keski-ikäinen, karismaattinen, pitkä, elegantti brunette", Anne Trimbach piirtää viinin henkilökuvaa.
Ribeauvillen kylässä sijaitseva Maison Trimbach on Alsacen arvostetuimpia viinitaloja. Trimbachin suku on viljellyt viiniä samoilla seuduilla jo 13 sukupolven ajan, vuodesta 1626 lähtien. Alun perin suku on kotoisin Sveitsistä, Trimbachin kylästä.
Perheyritystä johtaa vielä nimellisesti Hubert Trimbach, mutta käytännössä asioiden pyörittäminen on siirtynyt hänen veljenpojilleen Jeanille ja Pierrelle sekä Pierren tyttärelle Annelle, joka on oman sukupolvensa vanhin edustaja. Ja ensimmäinen nainen talon johtoryhmässä.
Kolmekymppinen Anne Trimbach kouluttautui alalle opiskelemalla Strasbourgissa ja Dijonissa. Tasan kuusi vuotta sitten hän ryhtyi työskentelemään perheyrityksen viinilähettiläänä ja julkisena kasvona, Wine Ambassadorina.
”Tämä on unelmatyö”, Anne Trimbach sanoo. "Saahan tehdä töitä päivittäin ihmisten kanssa, jotka jakavat kiinnostukseni viineihin."
Jo lapsena siskonsa kanssa viinitarhoilla leikkiessään hänelle oli selvää, että työskentelee perheyrityksessä viinien parissa. Viinien markkinointi tuntui hänestä luontevammalta kuin niiden tekeminen.
"En pidä palettiani riittävän hyvänä viinintekijäksi, mutta markkinointipuolella minun on hyvin helppoa kertoa kuulijoilleni rakastamistani viineistä." Viinilähettilästä onkin tituleerattu kansainvälisessä lehdistössä jo alsacelaisen rieslingin ensimmäiseksi naiseksi. Parinkymmenen vuoden kuluttua hänen määritelmänsä Clos Saine Hunesta sopii häneen itseensä.
Trimbachin tavaramerkki on vuosikymmenten ajan olleet kuivat, hedelmäiset, aromaattiset ja puhtaat valkoviinit, etenkin rieslingit. Viinitalo on perustellut tyyliään gastronomian vaatimuksilla. Viinit on tarkoitettu nautittavaksi ruoan kanssa.
Juuri tähän suuntaan muutkin tuottajat ovat nyt menossa. Eikä ihme, sillä tyyli ollut myös kaupallinen menestys. Tilan kellareissa kypsyy kolme miljoonaa valkoviinipulloa, joista 85 prosenttia menee vientiin.
Trimbach on myös toisessa mielessä suunnannäyttäjä. 2000-luvulla naisista on tullut yhä tutumpi näky kellareissa, pelloilla ja myyntibisneksessä. Onko sukupuolella enää väliä viinimaailmassa?
”Mielestäni on, vaikkakin vähemmän kuin 20 vuotta sitten”, Trimbach pohtii. Häntä itseään aina kohdeltu asiallisesti, vaikka naurahtikin, että isosetä Hubert tuskin olisi 50 vuotta sitten hyväksynyt naisia lainkaan viinibisnekseen.
”Tosin kulkiessani kumisaappaat jalassa tarhoilla sadonkorjuussa tai kantaessani viinilaatikoita asiakkaillemme saan osakseni ihmetteleviä katseita. Mutta se varmaan johtuu myös iästäni.”
Anne Trimbach tekee sukunsa viinejä tunnetuksi pääosin Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa. Muista markkina-alueista huolehtii hänen setänsä Jean.
”Vielä on maita, joissa minun on vaikea työskennellä ikäni ja sukupuoleni vuoksi. Japani, Venäjä ja Kiina ovat markkina-alueita, joissa arvostetaan yhä miespuolista karismaa ja iän tuomaa auktoriteettia. Vaistosin sen hyvin selkeästi matkustaessani näissä maissa 24-vuotiaana keltanokkana. Mutta toistaiseksi Jean-setäni huolehtii näistä markkina-alueista. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, ja naisia näkyy viinibisneksessä koko ajan enemmän.”, sanoo Anne Trimbach."

Viinlehden arvio Vuoden 2015-valkoviinistä
 Trimbach Pinot Gris Réserve 2012
571257
Valkoviini / AC Alsace / Ranska
Trimbach
Pinot Gris
19,90 € (0,75 l)
Arvio: Kukkainen tuoksu on aromeiltaan hienovarainen, mutta samalla makean mausteinen, muistuttaen muun muassa kuivattuja hedelmiä. Keskitäyteläinen maku on puolikuiva ja suutuntumaltaan öljymäisen notkea. Aromeiltaan maku seuraa parfyymistä tuoksua. Maku on runsaampi ja leveämpi kuin mitä tuoksu lupaa. Sitrusmainen hapokkuus antaa monivivahteiselle kokonaisuudelle eloisuutta nostaen veden kielelle. Jälkimaku on erittäin pitkä ja tyylikäs.
Ruokasuositus: Runsasmakuiset kalaruoat sekä makean täyteläiset äyriäisruoat.

Kommentit

Näitä on luettu