Glögiä mukiin!

Glögi, tuo tuoksuva ja mausteinen joulujuoma, höyryää näinä päivinä laseissamme niin kahviloissa, pikkujouluissa kuin illanistujaisissa. Ja lämmittää se mukavasti viluista ihan kotisohvan nurkassakin.
Appelsiinilohkot ovat mainio glögimauste.

Glögi ei ole vain suomalaisten juoma, vaan esimerkiksi kaikissa Pohjoismaissa glögi kuuluu olennaisesti joulun ja usein koko talvenkin perinteisiin.
Saksankielisissä maissa sekä Alsacen alueella Ranskassa maustetut ja lämmitetyt viinit, glühweintai vin chaud, ovat perinteisiä juomia erityisesti joulumarkkinoilla. Pohjana käytetään usein punaviiniä, joka maustetaan kanelilla, vaniljalla, sitrushedelmillä tai muilla mausteilla ja saatetaan vielä lorauttaa joukkoon hieman terästystä, vaikkapa rommia.
Myös monien muiden Euroopan maiden joulumarkkinoilla höyryävät kuumat viinit tai liköörit, kunkin maan omien perinteiden mukaisesti.


Glögin keittäjän muistilista


* Jos käytät glögimehutiivistettä, tee mehusta riittävän makeaa. Glögi on parasta täyteläisenä.
* Pidä glögi riittävän mietona, alkoholi maistuu kuumana voimakkaammin. Mieluummin liian mieto ja hyvän makuinen kuin liian vahva “halolla päähän” -glögi.
* Alkoholi alkaa haihtua jo alle 80 celsiusasteessa. Jos haluat säilyttää juoman prosentit, alkoholipitoinen glögi ei saa kiehua kuumennettaessa.
* Glögin pitää olla kuumaa, mutta ei polttavan kuumaa. Kielen palaminen ei ole kiva juttu joulunakaan.
* Käytä glögin koristelussa kokonaisia manteleita. Mantelirouhe ja mantelilastut tuntuvat lähinnä roskilta suussa.
* Kokeile koristeluun myös kanelitankoja, tähtianista ja neilikoita. Ne lisäävät juoman näyttävyyttä ja antavat samalla glögille lisää makua.
* Glögin kanssa tarjotaan yleensä makeita pikkuherkkuja, pipareita ja joulutorttuja. Kuohuviiniglögin kanssa voi tarjota vaikka macaronseja.


Kommentit

Näitä on luettu