Juhlavaa hävikintorjuntaa: Joulukinkkua Wellington voi duunata kinkun tähteistä

Kokeile vaihteeksi valmistaa joulukinkku Wellingtonin tapaan eli sienien kera taikinakuoreen kääräistynä. Tai jos joulu menee perinteisesti,  tähän safkaan voi mainiosti käyttää myös joulukinkun rippeet! Sitä kinkkua kun tulee paistettua usein joulupyhien tarvetta enemmän.

Olin lokakuussa HooKoon järjestämässä kinkkuinfossa, jossa tarjottiin joulukinkku Wellingtonin tapaan. Infossa on otettu myös allaoleva kuva kyseisestä ruoasta. En siis itse ole sitä enkä ohjetta duunannut, ainoastaan koemaistanut. Hyvää oli ja mikä parasta, sen voi tehdä vaikka uudeksi vuodeksi, jos kinkkua jää jääkaappiin pyörimään! Hävikintorjunta on tosi trendikästä myös vuonna 2016! 




Voisiko olla herkullisemman näköistä tähderuokaa!


Joulukinkkua Wellingtonin tapaan à la HooKoo

  • 1  kg lämmintä ja ylikypsää joulukinkkua
  • 250 g herkkusieniä
  • 250 g siitakesieniä
  • 1 iso sipuli
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 2 tl suolaa
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • ½ dl hienonnettua timjamia
  • 1 pkt (500 g) voitaikinalevyjä
  • 2 kananmunankeltuaista
  • tuorekelmua


Revi tai leikkaa kinkku parin sormen paksuisiksi kimpaleiksi. Asettele puolet lihoista pitkän kelmupalan päälle ja kääri tiukaksi rullaksi. Kierrä vielä kelmun päät, jotta saat mahdollisimman tiukan ja tasapaksun pötkön. Taita kelmun päät pötkön päällä ja kääräise vielä uudestaan kelmuun, jotta jengat eivät aukea. Tee sama lopuille lihoille ja siirrä pötköt jääkaappiin.
Ota voitaikinalevyt sulamaan. Hienonna veitsellä sienet, sipuli ja valkosipulinkynnet. Laita seos paistinpannulle suolan ja pippurin kanssa. Sekoittele kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut kokonaan. Kaada valkoviini pannulle ja anna senkin haihtua. Lisää joukkoon vielä timjami ja nosta seos jäähtymään.
Liimaa vedellä kaksi voitaikinalevyä päällekkäin ja kaulitse levy noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Taikinalevyn tulee olla leveämpi kuin kinkkupötkö. Tee sama kahdelle muulle voitaikinalevylle ja säästä viides levy koristeluun. Jaa jäähtynyt sieniseos molemmille taikinalevyille, mutta jätä reunat vapaiksi. Poista jäähtyneet kinkut kelmuistaan, asettele ne taikinalevyjen päälle ja kääri tiukaksi rullaksi. 
Asettele rullat leivinpaperille. Leikkaa viidennestä voitaikinalevystä ohuita nauhoja ja asettele ne ristikoiksi rullien pinnalle. Voitele rullat keltuaisella ja paista 225-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. 
Anna jäähtyä 10 minuuttia, viipaloi ja tarjoile esimerkiksi kirsikkakastikkeen kera.

Kommentit

Näitä on luettu