Mikä maksaa? Tee nopeasti lämmin salaatti


Maksa ja sisäelimet jakavat mielipiteitä.  Minulle varsinkin maksa on  suurta herkkua. Monesti testaan jopa ravintolan tasoa tilaamalla maksaruoan. Maksan valmistaminen on helppoa, mutta sen kanssa täytyy tietää mitä tekee.
Naudan, porsaan ja broilerin maksaa  löytyy parhaiten markettien lihatiskeistä.  Eri eläinten maksat poikkeavat toisistaan jonkin verran:
Naudanmaksa on väriltään tumman punaruskeaa. Pintaa peittää sitkeä ohut kalvo. Maun voimakkuus riippuu eläimen iästä, joten vasikanmaksa on luonnollisesti miedointa.
Porsaanmaksan väri on rusehtava. Pinnassa on ohut verkkomainen kalvo. Vanhemman eläimen maksa on voimakkaamaan makuista kuin nuoren.  Porsaanmaksa sopii pateihin ja murekkeisiin.
Broilerinmaksa on punaruskeaa. Maksa on kooltaan pieni, joten se sopii parhaiten pata- ja kastikeruokiin ja maksapiiraisiin.  Maultaan broilerin maksa on mieto ja herkullinen. Broilerin maksaa myydään pakastettuna, joten löydät sen pakastealtaasta.. 
Lampaan- tai karitsanmaksa on väriltään ruskeaa,  nopeasti kypsyvää herkkua, joten sillekään ei tarvitse tehdä muuta kuin näyttää pannua.
Monesti  resepteissä käsketään liottamaan maksaa maun miedontamiseksi.  Ihan turhaa touhua. Mutta sitäkin tärkeämpää on poistaa maksasta kalvot, jotka tekevät pehmytkudoksesta purukumia, jos ne maksaan jätetään. Lisäksi kalvollinen maksa käpristelee pannulla. Jos ostat valmiiksi viipaloitua maksaa, siinä on usein vielä kalvot mukana. Poista ne!
Tavallisesti maksaviipaleet jauhotetaan ennen paistamista. Sekoita silloin suola ja mausteet jauhojen joukkoon. Jos grillaat tai paistat ilman jauhotusta, mausta maksa vasta kypsänä.
Maksa sisältää eläintärkkelystä eli glykogeenia. Tämän vuoksi se ruskistuu ja palaa erittäin nopeasti. Paista maksa siis nopeasti vähässä rasvassa. Koska maksa on pehmeää kudusta, sen kypsymisaika on vain 4-5 minuuttia.
Maksan tykkää mausteista. Kokeile erilaisia pippureita, paprikaa, meiramia, basilikaa ja salviaa.  Se pitää myös sipulin ja muiden kasvisten seurasta.  Näin syyskesällä grillattu maksa ja ratatouille eli ranskalainen vihanneshöystö  on mitä parasta sadonkorjuuruokaa! 
Mutta koska kesää on vielä jäljellä, tehdään maksasta lämmin salaatti!

Lampaanmaksaa salaattipedillä
400 g lampaan- tai karitsanmaksaa (tai vasikan tai naudan maksaa)
öljyä
suolaa ja mustapippuria
LISÄKSI
erilaisia salaatteja: villirucolaa, tammenlehväsalaattia, jääsalaattia jne.
2 rkl oliiviöljyä
tilkka balsamicoa
200 g Gorgonzola-juustoa ( tai muuta sinihomejuustoa)
2 tuoretta viikunaa
tuoreitta basilikaa tai ruohosipulia
paahdettuja pinjansiemeniä
Sekoita revityt salaatit keskenään ja mausta kevyesti oliiviöljyllä ja balsamicolla.
Poista maksasta mahdiolliset kalvot ja leikkaa se mahdollsimman ohuiksi viipaleiksi. Paista maksa öljyssä nopeasti kypsäksi, mausta suolalla ja pippurilla.
Pane maksa ja Gorgonzola-viipaleet salaattipedille. Lisää lohkotut viikunatja pinjansiemenet. Koristele salaatti basilikalla tai ruohosipulilla.

Kommentit

Näitä on luettu