Uusivuosi lähestyy. Potuttaako?



Perunasalaatti on kuulunut varsinkin vapun ja uudenvuoden juhlintaan Suomessa jo yli puoli vuosisataa. Vaikka traditiolle nykyisin naureskellaan, kyseiset tuotteet ovat yhä kaupan sisäänvetoartikkeleita em. juhlapyhinä. Uusivuosi onkin kohta juhlittavana! Ja hyvää perunasalaatti onkin, varsinkin itse tehty.
Veneperunasalaatin voi nauttia kuumana tai kylmänä.
Olen aina pitänyt perunasalaatista. Lähes kaikista sen muodoista, mutta varsinkin ns. saksalaistyyppinen, kirkas perunasalaatti kuuluu suosikkeihini.  Näin talviaikaan teen lämmintä perunasalaattia, joissa perunat ovat uunissa kypsennettyjä lohkoperunoita. 
Jos perunasalaatistaan kuuluisat saksalaiset olisivat menneet 200 vuotta sitten supermarkettiin ja nähneet nykyisen perunalajikevalikoiman, he olisivat vaipuneet syvään masennukseen. Perunat kun olivat vain köyhien, vankien ja eläinten ruokaa. Nyt se on kurmeeta!
Mutta tässä se veneperunasalaatin ohje.  Salaatin seuraksi voi tehdä vaikka välimerellisiä kebakoita! Jos säät sallii, niin grillissä, mutta kyllä ne uunissakin mainiosti onnistuu. 

Veneperunasalaatti
6-8 annosta
1,5 kg jauhoisia perunoita
0,75 dl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
mustapippuria
1 oksa rosmariinia
LISÄKSI
1 punasipuli hienonnettuna
2 dl mustia oliiveja
6¬7 pilkottua aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl kapriksia
1 dl hakattua lehtipersiljaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
sormisuolaa
mustapippuria
Pese perunat hyvin ja lohko veneiksi. Pyöräytä lohkot suolalla, pippurilla ja rosmariinilla maustetussa oliiviöljyssä. Levitä perunat pellille ja kypsennä 225 asteessa noin 30 minuuttia.
Sekoita sillä välin kaikki kastikkeen ainekset. Kääntele kuumat perunalohkot kastikkeeseen.Tarjoa kuumana tai kylmänä.


Kebakot voi grillata tai kypsentää uunissa. 
Välimerelliset kebakot
6-8  annosta
800 g jauhelihaa (nauta, sika-nauta tai lammas)
 2 1/2  tl sormisuolaa
 1 tl vastarouhittua mustapippuria
 1 solo-valkosipulinkynsi
1/2 dl silputtua, tuoretta minttua
1 rkl  raastettua sitruunankuorta
Kuori ja hienonna valkosipuli. Silppua minttu ja raasta hyvin pestyn sitruunan kuori.
Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Jaa jauhelihamassa neljään osaan ja muotoile niistä soikioita lihapullia grillivartaan tai -tikun ympärille. Grillaa kebakot tai kypsennä niitä 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia. 







Savia Viva Familia Tempranillo,  8,59 e
Tällä punaviinillä on tyypillinen espanjalainen luonne, joten se sopii runsaampimakuisten tapasten kanssa samaan pöytään.  Täyteläinen viini on on ystävällinen frendi maanläheisille liharuoille, mausteiselle porsaalle, punaiseksi jätetylle naudan pihville, lampaan paahtopaistille ja hieman viilennettynä myös kanalle. Juustoista sen seurassa viihtyy etenkin kypsempi Manchego.


Kommentit

Näitä on luettu