Blondin helppo joulumenu


Tämä joulumenu ei ole aivan perinteinen kinkku ja laatikot -osastoa, mutta hyvin jouluiselta se silti maistuu. Lisäksi jouluaterian valmistelu käy miltei käden käänteessä.

Päärynäsalaatti on hedelmäinen alkuruoka. 


Lämmin päärynäsalaatti
4 annosta
2 kypsää päärynää
100 g parmankinkkua tai pancettaa
1 rasia salaattisekoitusta( esim. Oriental)
100 g  sinihomejuustoa (esim. Gorgonzola)
1 granaattiomena
LISÄKSI
2 rkl neitsytöljyä
1 rkl  pähkinäöljyä
1 rkl balsamicoa
ripaus sormisuolaa
1/4 tl mustapippurirouhetta
Lohko päärynät pitkittäin kuuteen osaan.  Kääri jokaisen päärynälohkon ympärille kinkkusuikale. Grillaa hedelmälohkoja 250-asteisessa uunissa grillivastuksen alla, kunnes kinkku on rapeaa
Sekoita kastikkeen ainekset isossa kulhossa. Lisää salaattisekoitus ja pyöräytä. Nostele salaatti annoslautasille. Puolita granaattiomena ja irrottele siemenet puukauhalla tai lusikalla kuoreen kopautellen.
Asettele salaatin päälle päärynälohkoja ja murenneltua sinihomejuustoa.  Viimeistele granaattiomenansiemenillä.
Tarjoa heti.


Kuorrutettu kalkkunanfilee korvaa pienessä perheessä kinkun.


Yrtti-karpalokuorrutettu kalkkunanfilee
8-10 annosta
1 1/2 -2 kg kalkkunan maustamaton rintafilee
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
KUORRUTUS
1 dl paahdettua, kevyesti suolattua pähkinäsekoitusta (esim. macademia, manteli, cashew, maapähkinä)
1 dl  kuivattuja, pehmeitä karpaloita
3  isoa viipaletta valkoista vuokaleipää
(mielellään 2-3 päivää vanhaa)
100  g voita
1 ruukku silputtua lehtipersiljaa
1 ruukku silputtua korianteria
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
50 g ilmakuivattua savukinkkua
Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä. Hiero fileen pintaan suolaa ja pippuria.
Tee kuorrutus. Leikkaa leivästä kuoret pois. Pane tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen murennettu leipä, pehmeä voi, persilja, korianteri, appelsiinin raastettu kuori ja mehu ja pähkinät. Jätä osa karpaloista kokonaisiksi. Sekoita hyvin.
Levitä seos ohueksi tasaiseksi kerrokseksi kalkkunafileelle. Kääri filee kinkkuviipaleilla, jotka pitävät kalkkunan mehevänä paistamisen aikana.
Paista kalkkunan fileetä 150 asteessa noin 1 1/2 tuntia tai kunnes sisälämpötila on  68-72 astetta.
Kääri kalkkunafilee alumiinifolioon ja anna vetäytyä vartin verran ennen leikkaamista tarjolle.
Tarjoa rosmariinilla maustettujen, paistettujen pariisinperunoiden ja keitetyn ruusukaalin kanssa. Myös uunissa paahdetut juureskuutiot maistuvat kalkkunafileen seurana.

Hedelmillä ja pähkinöillä koristeltuna juustosta tulee näyttävä.


Bling-bling-brie-torttu
12-15 annosta
kokonainen( 1 kg)  brie-juusto
KORISTEEKSI
3 dl pähkinäsekoitusta (maapähkinä, cashew, saksanpähkinä)
100 g kuivattua papaijaa
100 g kuivattuja viikunoita
2-3 rkl juoksevaa hunaja
Paahda pähkinät kuivalla, kuumalla pannulla.
Leikkaa kuivatut hedelmät sormenpään kokoisiksi kuutioiksi ja sekoita ne keskenään.
Leikkaa juuston päältä pois ohut homekerros. Jätä home juuston reunoille ja pohjaan.
Pane juusto noin viideksi minuutiksi 200 asteiseen uuniin.
Ripottele pähkinät ja hedelmät juuston pinnalle.
Valele hunajaa juustolle juuri ennen tarjoilua.




Kommentit

Näitä on luettu