Tuunaa kinkku uuteen uskoon


Joulukinkun tähteistä syntyy monenlaisia herkkuja tutun kinkkupiirakan, pizzan ja hernekeiton lisäksi. Tässä idea aamiaiselle, juhlapöytään ja iltapalaksi. 

Brunssille sopii vaikka Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva aamiaisruoka, shaksuka, vaikka muslimit eivät siihen kinkkua käyttäisikään. Eikä ne juutalaisetkaan. Opin tämän ruoan nimittäin Israelissa, mutta sen kotimaaksi väitetään Tunisiaa. 
Ja jos kaappiin jäi kinkun asemesta kalkkunaa, sitä voi käyttää ihan samoihin ruokiin.


Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva shaksuka saa kinkusta ruokaisan lisän. 

Kinkkushakshuka
4 annosta
250 g kinkkukuutioita
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 eriväristä paprikaa
1 rkl öljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl thaimaalaista chilikastiketta (Sriracha)
1/2-1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
2 tl sokeria
3/4 tl suolaa
1 tlk säilyketomaatteja
1 dl vettä
4 kananmunaa
10-15 mustaa, kivetöntä oliivia
ripaus mustapippuria
1 rkl tuoretta lehtipersiljaa tai rucolaa
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, viipaloi paprikat. Paloittele makkara.
Kuumenna öljy isossa, uuninkestävässä paistinpannussa. Kuullota sipuli ja lisää hetken kuluttua paprika ja valkosipuli. Kypsennä viitisen minuuttia tai kunnes paprikat ovat pehmenneet. Lisää balsamiviinietikka ja anna kiehahtaa.
Lisää pannulle kinkkukuutiot, mausteet, sokeri ja suola. Kääntele parin minuutin ajan. Lisää tomaattisäilyke ja vesi. Anna hautua miedolla lämmöllä15 minuuttia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Tee kastikeseokseen pinnalle pienet kuopat ja riko niihin kananmunatMausta kananmunat ripauksella pippuria. Ripottele oliivit ruoan pinnalle.
Nosta pannu uunin keskitasolle viideksi minuutiksi eli kunnes kananmunat ovat hyytyneet.
Ripottele yrttejä valmiin pannun päälle. Tarjoa heti tuoreen leivän kanssa.


Kinkku tai kalkkuna käyvät quichen täytteeksi. 

Quiche Lorraine
eli kinkku-juustopiirakka purjehti keittiööni 1980-luvulla eikä ole sieltä sen jälkeen häipynyt. Klassikot kun ovat aina muodissa. Jos kaappiin jäi joulupöydästä vaikkapa savustettua kalkkunafileetä, sekin käy mainiosti quichen täytteeseen.

POHJA: 
200 g

voita tai margariinia
4 dl
vehnäjauhoja
noin 3 rkl 
kylmää vettä
tai
valmis piirakkpohja

TÄYTE: 
noin 300 g


purjoa
2 rkl
öljyä
250-300 g 
(palvi)kinkkua
3
kananmunaa
noin 2 dl 
kermt
2 dl
ranskankermaa
3 dl
juustoraastetta (voit käyttää osaksi sinihomejuustoa)
2 rkl
silputtua tuoretta basilikaa

ripaus mustapippuria


Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi. Lisää kylmää vettä ja sekoita ainekset nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa.
Levitä taikina piirakkavuokaan (suorakaiteen muotoisen vuoan koko noin 23 x 25 cm tai pyöreän vuoan halkaisija noin 24 cm). Laita pohja jääkaappiin odottamaan.
Pese, halkaise ja leikkaa purjo ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna tilkka öljyä ja kääntele purjosilppua pannussa, kunnes se pehmenee ja maku mietonee. Mausta ja jäähdytä.
Leikkaa kinkku ja juusto pieniksi kuutioiksi tai viipaleiksi ja levitä piirakkapohjalle purjon kanssa.
Sekoita kananmunat, kerma ja ranskankerma ja mausteet. Kaada seos piirakan päälle.
Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia aluksi uunin alimmalla ritilätasolla, niin pohja kypsyy rapeaksi. Jos pinta ei saa tarpeeksi väriä, siirrä piirakka kypsymisen loppuvaiheessa ylemmälle ritilätasolle.
Tarjoa lämpimämä raikkaan salaatin kanssa.

Tapanintarjottavaa 

Jos kinkkua on reippaasti, kinkku Wellingtonin tapaan on vielä juhlapöytään sopivaa tarjottavaa. Postasin jo ennen joulua HooKoon idean joulukinkun tähdekäytöstä eli Joulukinkkua Wellingtonin tapaan. Jos jääkaappiin jäi sienisalaattia, käyttäisin sen rippeet sienimuhennokseen ja piilottaisin voitaikinakuoren ja kinkun väliin. Ja jos kinkkua on enää vähän, samalla idealla voi tehdä annoskokoisia Wellingtoneja. 


Wellingtonissa kinkun ja voitaikinan välissä on sienimuhennos. 


Joulukinkkua Wellingtonin tapaan à la HooKoo

1  kg lämmintä ja ylikypsää joulukinkkua
250 g herkkusieniä
250 g siitakesieniä
1 iso sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 dl kuivaa valkoviiniä
½ dl hienonnettua timjamia
1 pkt (500 g) voitaikinalevyjä
2 kananmunankeltuaista
tuorekelmua

Revi tai leikkaa kinkku parin sormen paksuisiksi kimpaleiksi. Asettele puolet lihoista pitkän kelmupalan päälle ja kääri tiukaksi rullaksi. Kierrä vielä kelmun päät, jotta saat mahdollisimman tiukan ja tasapaksun pötkön. 
Taita kelmun päät pötkön päällä ja kääräise vielä uudestaan kelmuun, jotta jengat eivät aukea. Tee sama lopuille lihoille ja siirrä pötköt jääkaappiin.
Ota voitaikinalevyt sulamaan. Hienonna veitsellä sienet, sipuli ja valkosipulinkynnet. Laita seos paistinpannulle suolan ja pippurin kanssa. Sekoittele kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut kokonaan. Kaada valkoviini pannulle ja anna senkin haihtua. Lisää joukkoon vielä timjami ja nosta seos jäähtymään.
Liimaa vedellä kaksi voitaikinalevyä päällekkäin ja kaulitse levy noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Taikinalevyn tulee olla leveämpi kuin kinkkupötkö. Tee sama kahdelle muulle voitaikinalevylle ja säästä viides levy koristeluun. Jaa jäähtynyt sieniseos molemmille taikinalevyille, mutta jätä reunat vapaiksi. Poista jäähtyneet kinkut kelmuistaan, asettele ne taikinalevyjen päälle ja kääri tiukaksi rullaksi.
Asettele rullat leivinpaperille. Leikkaa viidennestä voitaikinalevystä ohuita nauhoja ja asettele ne ristikoiksi rullien pinnalle. Voitele rullat keltuaisella ja paista 225-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Anna jäähtyä 10 minuuttia, viipaloi ja tarjoile  vaikkapa kirsikkakastikkeen kera.

Kommentit

Näitä on luettu