Blondin kinkkumenu

Koska kinkku on pöydän kunkku, kehitin sen ympärille klassinen, mutta helppon joulumenun pienelle porukalle. Minun perheessäni se on koesyöty jo aikaisempinakin jouluina.
Ohjeet löytyvät myös keittokirjastani Lauantaina lautasella - Herkuttelua ystävien kanssa, Readme, 2013.


Perunablinit
neljälle
400 g perunoita tai pakasteperunasoseaineksia
1 dl kuohukermaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 munaa
1 ½  tl suolaa
2 valkuaista
PAISTAMISEEN
voita

Kuori perunat, keitä ne kypsiksi ja soseuta siivilän läpi hienoksi soseeksi. Sekoita perunasose, kerma, vehnäjauhot ja kananmunat tasaiseksi taikinaksi ja mausta se suolalla. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto taikinaan. Paista taikinasta
runsaassa voissa perunablinejä.
Tarjoile blinit mädin, hakatun sipulin ja smetanan kera, tai vaihtoehtoisesti venäläisen sillikaviaarin tai sienisalaatin kanssa.

Venäläinen sillikaviaari
2 kevytsuolattua sillifileetä
2 dl kuohukermaa
2 tl sokeria
2 tl etikkaa
pala purjoa
1–2 tl sinappia
1/4 tl pippuriseosta
3 kovaksi keitettyä munaa
Paloittele silli pieniksi kuutioiksi. Kevytsuolattuja sillifileitä  ei tarvitse liottaa.
Vaahdota kerma, mausta sokerilla ja etikalla. Silppua huuhdottu purjo, hienonna kovaksi keitetyt munat. Sekoita ainekset ja tarjoa blinien kanssa.

   Kinkun seuraksi sopii haudutettu punakaali

Piparkakkukuorrutettu kinkku
harmaasuolattu joulukinkku
KUORRUTUS
2 keltuaista
½ dl perunajauhoja
1 dl sinappia
2 dl piparkakkuja murskattuna
tuoretta rosmariinia
Anna pakastetun kinkun sulaa hitaasti viileässä. Se sulaa koosta ja sulatuslämpötilasta riippuen parissa päivässä. Nosta kinkku huoneenlämpöön. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta uuniin laitettaessa. Huuhtele kinkku ja pyyhi pinta talouspaperilla kuivaksi. Nosta kinkku ritilälle foliolla vuoratun uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle mutta ei kosketa luuta. Paistomittari kannattaa työntää kinkun kylkeen, jotta pistoreiästä kypsänä tihkuva lihasneste ei kostuta myöhemmin tehtävää kuorrutusta.
Kypsennä kinkkua 125 asteessa, kunnes paistomittari osoittaa 75–80 astetta. Aikaa kuluu 60–80 minuuttia / kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä  75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena.
Anna kinkun jäähtyä foliolla peitettynä. Poista nahka.
Sekoita keltuaiseen perunajauhot ja sinappi. Sivele kinkun pinta sinappiseoksella ja ripottele päälle piparkakkumurskaa. Kuorruta kinkkua 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Joulujuurekset
3 porkkanaa
2 palsternakkaa
1 pieni lanttu
1 iso punasipuli
1 dl öljyä
½ dl juoksevaa hunajaa
2 tl suolaa
2–3 valkosipulinkynttä
1 tl raastettua inkivääriä
½ –1 tl rouhittua mustapippuria
Pese ja kuori kaikki juurekset. Leikkaa ne tasakokoisiksi (noin 2,5 x 2,5 cm) lohkoiksi. Älä poista sipulin kantaa vaan lohko se niin, että rakenne pysyy kasassa kannasta.
Sekoita öljy, hunaja, suola, hienonnettu valkosipuli, inkivääri ja pippuri keskenään suuressa kulhossa. Lisää lohkotut juurekset kulhoon kastikkeen joukkoon ja sekoita. Anna mausteiden vetäytyä 1–2 tuntia.
Kaada juurekset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paahda kypsiksi 225-asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia.
Tarjoa lämpiminä tai haaleina lisäkkeenä kinkun kanssa.



   Pavlovan tekoa helpottaa valmiiksi erotellut valkuaiset. 
Jääkarpaloinen pavlova
8-10 annosta
gluteeniton
6 munanvalkuaista
hyppysellinen suolaa
2 dl erikoishienoa sokeria
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 l valkoviinietikkaa
2 tl maizenaa
TÄYTE
1 tlk (3,3 dl) laktoositonta kuohukermaa
1 1/2 dl valmista kinuskikastiketta
1 tl vaniljasokeria
5 dl jäisiä karpaloita
LISÄKSI 
valmista kinuskikastiketta
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokerit erissä vatkaten. Lisää lopuksi vaniljasokeri, valkoviinietikka ja maizena.
 Levitä marenkivaahto leivinpaperilla peitetylle pellille halkaisijaltaan noin 25 cm kokoiseksi levyksi. Painele levyn keskelle lusikalla syvennys täytettä varten.
Kypsennä marenkia 125-asteisessa uunissa puoli tuntia. Laske lämpö 100-asteeseen ja kypsennä edelleen 1 ½ tuntia. Sammuta uuni ja anna pohjan jäähtyä uunin jälkilämmössä.
Täytä pavlova juuri ennen tarjoilua. Vaahdota kerma ja mausta se kinuskikastikkeella ja vaniljalla. Lisää kinuskia kermavaahtoon vhitellen ja maista. Makeusaste kun on mieltymyskysymys.  Lusikoi vaahto kakun keskelle ja koristele pinta karpaloilla ja kinuskikastikeraidoilla.
Tarjoa heti.


Pavlova on Australian kansallisleivonnainen, jonka paikallinen kokki kehitti venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan (1881-1931) vierailun innoittamana.  Ja kyllähän se marenki ballerinan tutua selvästi muistuttaakin. Toisaalta uusiseelantilaiset haluavat oman palansa kakusta ja väittävät  marenkiunelmaa 1920- tai 1930-luvulla kiivivaltiossa kehitetyksi.  Kiiviähän usein käytetään pavlovan täytteenä persikan ja vadelman ohella.  Jouluna täytteenä käytetään usein karpaloita.

Kommentit

  1. Kiitos hyvistä ohjeista! Minua jäi mietityttämään: miksi joulujuuresten reseptissä aineksiksi mainitaan 2-3 valkosipulinkynttä, mutta ohjeessa ei mainita valkosipulia vaan neilikka?

    VastaaPoista
  2. Kiva jos on maistunut! On tainnut Blondille käydä kirjoittaessa lapsus, se on korjattu ja ohjeessa on hienonnetut valkosipulinkynnet. Olen muuten käyttänyt neilikkaakin joulujuureksiin. Olen nimittäin tehnyt niitä niin monena vuonna.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!

Näitä on luettu