Blondin kinkkumenu
Koska kinkku on pöydän kunkku, kehitin sen ympärille klassinen, mutta helppon joulumenun pienelle porukalle. Minun perheessäni se on koesyöty jo aikaisempinakin jouluina.
Ohjeet löytyvät myös keittokirjastani Lauantaina lautasella - Herkuttelua ystävien kanssa, Readme, 2013.
Venäläinen
sillikaviaari
2 kevytsuolattua sillifileetä
2 dl kuohukermaa
2 tl sokeria
2 tl etikkaa
pala purjoa
1–2 tl sinappia
1/4 tl pippuriseosta
3 kovaksi keitettyä munaa
Paloittele silli pieniksi kuutioiksi. Kevytsuolattuja sillifileitä ei tarvitse liottaa.
Vaahdota kerma, mausta sokerilla ja etikalla.
Silppua huuhdottu purjo, hienonna kovaksi keitetyt munat. Sekoita ainekset ja
tarjoa blinien kanssa.
Joulujuurekset
3 porkkanaa
2 palsternakkaa
1 pieni lanttu
1 iso punasipuli
1 dl öljyä
½ dl juoksevaa hunajaa
2 tl suolaa
2–3 valkosipulinkynttä
1 tl raastettua inkivääriä
½ –1 tl rouhittua mustapippuria
Pese ja kuori kaikki juurekset. Leikkaa ne tasakokoisiksi (noin 2,5 x 2,5 cm) lohkoiksi. Älä poista sipulin kantaa vaan lohko se niin, että rakenne pysyy kasassa kannasta.
Sekoita öljy, hunaja, suola, hienonnettu valkosipuli, inkivääri ja pippuri keskenään suuressa kulhossa. Lisää lohkotut juurekset kulhoon kastikkeen joukkoon ja sekoita. Anna mausteiden vetäytyä 1–2 tuntia.
Kaada juurekset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paahda kypsiksi 225-asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia.
Tarjoa lämpiminä tai haaleina
lisäkkeenä kinkun kanssa.
Pavlovan tekoa helpottaa valmiiksi erotellut valkuaiset.
Ohjeet löytyvät myös keittokirjastani Lauantaina lautasella - Herkuttelua ystävien kanssa, Readme, 2013.
Perunablinit
neljälle
400 g perunoita tai pakasteperunasoseaineksia
1 dl kuohukermaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 munaa
1 ½ tl suolaa
2 valkuaista
PAISTAMISEEN
voita
Kuori perunat,
keitä ne kypsiksi ja soseuta siivilän läpi hienoksi soseeksi. Sekoita
perunasose, kerma, vehnäjauhot ja kananmunat tasaiseksi taikinaksi ja mausta se
suolalla. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto taikinaan.
Paista taikinasta
runsaassa voissa perunablinejä.
Tarjoile blinit
mädin, hakatun sipulin ja smetanan kera, tai vaihtoehtoisesti venäläisen
sillikaviaarin tai sienisalaatin kanssa.
2 kevytsuolattua sillifileetä
2 dl kuohukermaa
2 tl sokeria
2 tl etikkaa
pala purjoa
1–2 tl sinappia
1/4 tl pippuriseosta
3 kovaksi keitettyä munaa
Paloittele silli pieniksi kuutioiksi. Kevytsuolattuja sillifileitä ei tarvitse liottaa.
Piparkakkukuorrutettu
kinkku
harmaasuolattu joulukinkku
KUORRUTUS
2 keltuaista
½ dl perunajauhoja
1 dl sinappia
2 dl piparkakkuja murskattuna
tuoretta rosmariinia
Anna pakastetun
kinkun sulaa hitaasti viileässä. Se sulaa koosta ja sulatuslämpötilasta
riippuen parissa päivässä. Nosta kinkku huoneenlämpöön. Kinkun sisälämpötilan
tulisi olla noin 10 astetta uuniin laitettaessa. Huuhtele kinkku ja pyyhi pinta
talouspaperilla kuivaksi. Nosta
kinkku ritilälle foliolla vuoratun uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin.
Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee
mahdollisimman keskelle mutta ei kosketa luuta. Paistomittari kannattaa työntää
kinkun kylkeen, jotta pistoreiästä kypsänä tihkuva lihasneste ei kostuta
myöhemmin tehtävää kuorrutusta.
Kypsennä kinkkua 125 asteessa, kunnes paistomittari osoittaa
75–80 astetta. Aikaa kuluu 60–80 minuuttia / kg. Aika vaihtelee kinkun koon,
muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se
on 80-asteisena.
Anna kinkun
jäähtyä foliolla peitettynä. Poista nahka.
Sekoita
keltuaiseen perunajauhot ja sinappi. Sivele kinkun pinta sinappiseoksella ja
ripottele päälle piparkakkumurskaa. Kuorruta kinkkua 225 asteessa noin 15
minuuttia.
3 porkkanaa
2 palsternakkaa
1 pieni lanttu
1 iso punasipuli
1 dl öljyä
½ dl juoksevaa hunajaa
2 tl suolaa
2–3 valkosipulinkynttä
1 tl raastettua inkivääriä
½ –1 tl rouhittua mustapippuria
Pese ja kuori kaikki juurekset. Leikkaa ne tasakokoisiksi (noin 2,5 x 2,5 cm) lohkoiksi. Älä poista sipulin kantaa vaan lohko se niin, että rakenne pysyy kasassa kannasta.
Sekoita öljy, hunaja, suola, hienonnettu valkosipuli, inkivääri ja pippuri keskenään suuressa kulhossa. Lisää lohkotut juurekset kulhoon kastikkeen joukkoon ja sekoita. Anna mausteiden vetäytyä 1–2 tuntia.
Kaada juurekset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paahda kypsiksi 225-asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia.
Pavlovan tekoa helpottaa valmiiksi erotellut valkuaiset.
Jääkarpaloinen pavlova
8-10 annosta
gluteeniton
6 munanvalkuaista
hyppysellinen suolaa
2 dl erikoishienoa sokeria
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 l valkoviinietikkaa
2 tl maizenaa
TÄYTE
1 tlk (3,3 dl) laktoositonta kuohukermaa
1 1/2 dl valmista kinuskikastiketta
1 tl vaniljasokeria
5 dl jäisiä karpaloita
LISÄKSI
valmista kinuskikastiketta
Vatkaa valkuaiset
kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokerit erissä vatkaten. Lisää lopuksi
vaniljasokeri, valkoviinietikka ja maizena.
Levitä marenkivaahto leivinpaperilla
peitetylle pellille halkaisijaltaan noin 25 cm kokoiseksi levyksi. Painele
levyn keskelle lusikalla syvennys täytettä varten.
Kypsennä marenkia
125-asteisessa uunissa puoli tuntia. Laske lämpö 100-asteeseen ja kypsennä
edelleen 1 ½ tuntia. Sammuta uuni ja anna pohjan jäähtyä uunin jälkilämmössä.
Täytä pavlova
juuri ennen tarjoilua. Vaahdota kerma
ja mausta se kinuskikastikkeella ja vaniljalla. Lisää kinuskia kermavaahtoon
vhitellen ja maista. Makeusaste kun on mieltymyskysymys. Lusikoi vaahto kakun keskelle ja koristele
pinta karpaloilla ja kinuskikastikeraidoilla.
Tarjoa heti.
Tarjoa heti.
Pavlova on Australian kansallisleivonnainen, jonka paikallinen kokki kehitti venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan (1881-1931) vierailun innoittamana. Ja kyllähän se marenki ballerinan tutua selvästi muistuttaakin. Toisaalta uusiseelantilaiset haluavat oman palansa kakusta ja väittävät marenkiunelmaa 1920- tai 1930-luvulla kiivivaltiossa kehitetyksi. Kiiviähän usein käytetään pavlovan täytteenä persikan ja vadelman ohella. Jouluna täytteenä käytetään usein karpaloita.
Kiitos hyvistä ohjeista! Minua jäi mietityttämään: miksi joulujuuresten reseptissä aineksiksi mainitaan 2-3 valkosipulinkynttä, mutta ohjeessa ei mainita valkosipulia vaan neilikka?
VastaaPoistaKiva jos on maistunut! On tainnut Blondille käydä kirjoittaessa lapsus, se on korjattu ja ohjeessa on hienonnetut valkosipulinkynnet. Olen muuten käyttänyt neilikkaakin joulujuureksiin. Olen nimittäin tehnyt niitä niin monena vuonna.
VastaaPoista