Vienamilaiset rullat syntyy kimpassa kokaten

Japanissakin juhlaruokana pidetty sushi on arkipäiväistynyt. Elegantista sormiruoasta on tullut uusi pizza, jota löytyy jo markettien pakastealtaista ja einestiskeistä. Siksi trenditietoiset ruokahörhöt ovat siirtyneet näpertelemään vietnamilaisia rullia, jotka pelkistä kasviksista tehtyinä ovat myös muodikasta raakaruokaa.


Vietnamilaiset kesärullat, kevätrullat, tuorerullat tai  gỏi cuốn. Samasta asiasta on kysymys.



Rakkaalla lapsella on monta nimeä, joten nämä läpikuultavat riisipaperirullat tunnetaan nimillä vietnamilaiset kesärullat, kevätrullat, tuorerullat ja gỏi cuốn. Rullat ovat todella helppoja tehdä myös kotona. Ja hauskinta homma on kimpassa kavereiden kanssa. Koska rullissa on paljon pilkottavaa, ne syntyvät vaivattomasti, kun niitä tekee porukalla. Yksi pilkkoo vihannekset, toinen sekoittaa kastikkeet, kolmas kastelee riisipapereita ja neljäs rullaa. Mahtava ruokaohjelma ystäväporukan illanviettoon eikä kenenkään tarvitse yksin hautautua tunneiksi keittiöön.
Tarvikkeiden perässä on ennen joutunut lähtemään aasialaiseen ruokakauppaan, mutta riisipaperia ja -nuudeleita löytyy nyt jo ainakin isoimpien markettien etno-osastolta.
Kostutettujen riisipaperiarkkien sisään voi kääriä mitä mieli tekee. Yleensä siellä on keitettyjä, seesamiöljyllä maustettua vermisellejä, suikaloituja kasviksia kuten porkkanaa, avokadoa, sieniä ja tuoreita yrttejä sekä äyriäisiä. Myös kypsää broileria tai ankkaa voi hyvin rulliin käyttää.
Ja ainakin uutena vuotena rullat nautitaan kuivan, mutta hedelmäisen (rosee)kuohuvan kanssa! 

Vietnamilaiset rullat
Noin 15  rullaa
15 jättikatkarapua tai 1 rasia (215 g) Sushi Ebi -katkaravunpyrstöjä
3 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl silputtua korianteria
1 annos mango–avokadosalsaa
1 rasia vuonankaalia
Lisäksi
14-16 (halkaisija 22 cm) riisipaperiarkkia

Sekoita sulaneiden jättirapujen joukkoon makea chilikastike ja korianterisilppu. Anna rapujen maustua muiden valmisteluiden ajan.
Tee mango-avokadosalsa.
Kasta riisipaperilevyt yksi kerrallaan lämpimässä vedessä, jotta ne pehmenevät.
Asettele täytteet levyjen päälle: ravunpyrstö alimmaiseksi, sitten salsaa ja lopuksi salaattia. Taittele reunat täytteen päälle kaalikääryleiden tavoin ja rullaa kiinni.
Tarjoa rullat dippikastikkeiden kanssa.

Mango-avokadosalsa
1 syöntikypsä mango
2 syöntikypsää avokadoa
½ sitruunan mehu
1 kevätsipuli  ja/tai 1 dl silputtua, tuoretta korianteria
2 rkl makeaa chilikastiketta

Kuori avokadot ja mango, poista kivet ja paloittele pieniksi kuutioiksi. Purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu ehkäisemään hedelmien tummumista.
Silppua sipuli ja/tai korianteri, sekoita avokadon ja mangon joukkoon. Mausta salsa makealla chilikastikkeella.

Dippikastike kevätrullille
noin 1 ½ desiä
1–2 valkosipulinkynttä
1 pieni chili
1 limetin mehu
1 rkl sokeria
1 rkl riisiviinietikkaa
3 rkl vietnamilaista kalakastiketta
1 dl vettä

Hienonna valkosipulinkynsi ja chili hyvin hienoksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Roseeta rullille
Kuva: Alko

Vietnamilaisten rullien seuraksi sopii argentiinalainen kuohuviini Finca Las Moras Rosé Syrah&Viognier, 9,99 euroa.




Roseekuohuvassa on runsas jakypsän marjainen tuoksu. Siinä on kirsikkaa ja pakastemansikkaa. Erittäin kuiva maku on sitruksinen ja kevyen vadelmainen. Sopii niin seurusteluun kuin kala- ja kanaruokien kaveriksi. Eli voit rullailla vienamilaisiin rulliin niin äyriäisiä kuin kanaa, skumppa kestää ne kyllä.

Kommentit

Näitä on luettu