Etelä-Afrikka on jo muutakin kuin pinotagea!

Etelä-Afrikassa on sadonkorjuu helmi-maaliskuussa. Simonsigin viinintekijä Debbie Thompsonia kutsutaan Pinotagen ensimmäiseksi naiseksi. Muratien butiikkiviinitila on itsessään nähtävyys. 
Etelä-Afrikasta on kehittynyt dynaaminen viinimaa, jossa yhä useammalla tarhalla kasvaa muutakin kuin Pinotagea. Maa uskoo omaan, uuteen tyyliinsä, jonka perusta on terroir ja vanhat, pensasmaisesti leikatut köynnökset.
Kun Kapin tohtoriksi kutsuttu voimakas, ilmaa puhdistava kaakkoistuuli alkaa heikentyä, kuuma ja kuiva kesä on kääntymässä Etelä-Afrikan lempeäksi syksyksi. Ruska hiipii viinitarhoille  ja yöt viilenevät. Kun meillä odotetaan helmi–maaliskuussa kevättä, päiväntasaajan eteläpuolella sijaitsevassa Etelä-Afrikassa eletään sadonkorjuun aikaa.

Jos kadotat identiteettisi, kadotat sielusi

Viinitila Darling Cellarsin tarhalla Durbanvillessa käy kuhina, kun poimijat juoksuttavat täysinäisiä rypälekorejaan traktorin lavalle. Sato on ollut iso, ja viimeisten Mouvedre-rypäleen korjuu on poikkeuksellisesti venynyt huhtikuun alkupuolelle. Koska 95 prosenttia köynnöksistä on kuoppiin istutettua matalakasvuista "bush vinea", rypäleet on poimittava käsin.
Darling Cellarsin kellarimestari Alastair Rimmer vaihtaa muutaman sanan työnjohtajan kanssa tarkastellessaan sadonkorjuun etenemistä. Ilmassa leijuu syksyn kypsä tuoksu, vaikka päivän lämpötila kohoaakin vielä yli 20 asteen. Rimmer poimii punaisen rypäleen suuhunsa ja maistelee sitä arvioivasti.
- Vain rypäleen maku ratkaisee. Luotan enemmän omaan makuaistiini kuin sokerimittareihin, hän sanoo.
Atlantin valtameri on vain kuuden kilometrin päässä. Sen viilentävä läheisyys tekee alueesta ihanteellisen Sauvignon Blancille, joka on Cabernet Sauvignonin ohella tilan päärypäle.
1300 hehtaarin kokoisella tilalla viljellään myös Pinotage-, Chenin Blanc -, Grenache- Mourvede-, Merlot-, Viognier- ja  Nouvelle -rypäleitä. Grenache viihtyy alueella, sillä se kestää kasvukauden kuumuutta ja kuivuutta erinomaisesti. Myös Shiraz tuottaa Darlingissa huippulaatuisia rypäleitä.
Heinäkuussa 2014 Jancis Robinson, yksi maailman vaikutusvaltaisimmista viinikirjoittajista, hehkutti Financial Times -talouslehdessä Etelä-Afrikan viinituotannon uutta aaltoa. Varsinkin nuoret, riippumattomat tuottajat pyrkivät nyt valmistamaan viinejä, jotka ennemmin korostavat Kapinmaan alueen erityispiirteitä kuin kopioivat kansainvälisiä viinityylejä.
Darlingissa valmistetaan niin sanottuja uuden aallon viinejä, joiden halutaan kuvastavan aluetta, maaperää sekä rypälelajikkeita.
- Jos kadotat identiteettisi, kadotat sielusi, kellarimestari Rimmer sanoo. Se pätee myös minun viineihini.
Hänen filosofiaansa kuuluu, että kaikkia viinejä, niin huippu- kuin pöytäviinejä, kohdellaan jokaisessa tuotantovaiheessa kuin saman perheen lapsia: yhdenvertaisesti.

Pinotage on sekoitus prinsessaa ja merirosvoa

Etelä-Affrikkalaisista viineistä ei voi kuitenkaan puhua mainitsematta 90-vuotispäiviään viettävää Pinotagea, jota pidetään Etelä-Afrikan omana rypäleenä. Rypälehybridi syntyi vuonna 1925, kun Stellenboschin  yliopiston viininviljelyn professori Abraham Izak Perold  risteytti tyylikkään ja elegantin Pinot Noirin sekä rypäleiden Matti Meikäläisen eli Cinsautin. Rypäleestä tuli suosittu vasta 1950-luvulla, mutta vuosikymmenten vieriessä pinotageviinistä on tullut synonyymi yksilölliselle eteläafrikkalaiselle elämäntavalle.


 Pinotage-viiniä on tuotettu niin suuria määriä, että sen vaihteleva laatu on saanut viininystävät kohottelemaan kulmakarvojaan. Eläköitynyt markkinointijohtaja, eurooppalaisten maahantuojien ”herra Etelä-Afrikaksikin” tituleeraama Richard Coleshaw kuitenkin puolustaa parjattua viiniä.
-Pinotage on Etelä-Afrikan ruma ankanpoikanen, joka on vihdoinkin muuttumassa joutseneksi. Sehän on sekoitus herkkää prinsessaa ja merirosvoa, hän kuvailee.

Dick Coleshaw on ollut koko ikänsä eteläafrikkalaisessa viinibisneksessä ja hän uskoo yhä Pinotage-rypäleen potentiaaliin

Coleshaw kertoo monien viinintuottajien keskittyvän nyt määrän sijasta ensisijaisesti viinin laatuun.
Toinen Etelä-Afrikan yleisrypäle on Chenin Blanc, joka tunnetaan maassa myös nimellä Steen. Chenin Blancin hapokkuus tekee siitä erinomaisen lajikkeen lämpimään Etelä-Afrikkaan. Jo 1600-luvulla maahan saapuneesta rypälelajikkeesta on saatu yksinkertaisia, melko neutraaleja viinejä.
Viime aikoina vanhojen, puskaleikattujen  "bush vines" Chenin-köynnösten arvo on ymmärretty alueella viinien laatuun vaikuttavana tekijänä uudella tavalla.  
Erityisesti viileähköillä alueilla kuten etelärannikon Walker Bayssa ja Kapkaupungin pohjoispuolella Swartlandissa rypäleestä on saatu runsaita, täyteläisiä ja myös kypsytystä kestäviä viinejä, jotka ovat saaneet hyvin positiivisia arvioita.

Naiset valoittavat viinibisnestä

Muutoksen tuulet puhaltavat viinitaloissa muiltakin suunnilta, sillä naiset ovat saamassa yhä vankemman jalansijan viinibisneksessä. Elokuussa 2014 Simonsigin viinitalon punaisista viineistä vastaava viinintekijä, vuonna 2005 Vuoden naisviinintekijäksikin valittu Debbie Thompson voitti kuudennen kerran  ABSA Top 10 Pinotage -palkinnon. Pinotage Association palkitsee vuosittain 10 pinotageviiniä, jotka kuvastavat viinien kehitystä ja ainutlaatuisuutta kansainvälisessä viinimaalilmassa. Palkinto on jaettu vuodesta 1997. Voitokasta viinintekijää kutsutaankin nyt Etelä-Afrikassa Pinotagen ensimmäiseksi naiseksi.

Simonsigin Debbie Thomas edustaa nicepoweria Etelä-Afrikan viininvalmistuksessa.

-Otin palkinnon vastaan maan kaikkien naispuolisten viinintekijöiden puolesta, joita viiniteollisuudessamme ei välttämättä ole osattu tähän asti arvostaa. Kuten palkintojenjakotilaisuudessa sanoin: Olkaa kundit varuillanne – eteläafrikkalaisten naisviinintekijöiden aika on koittanut!"
Naiset ovat vallanneet tilaa myös viinitalojen johtoportaissa. Sveitsin Valaisista kotoisin oleva African Terroir -talon toimeenpaneva johtaja Sophie Germanier on ollut talon johdossa tammikuusta 2014.  Hänen isänsä Jacques Germanier on tehnyt viinikauppaa Etelä-Afrikassa vuodesta 1991.
- Eurooppalaisen kysynnän vuoksi African Terroir on keskittyy jatkossa luomutuotantoon ja Reilun kaupan viineihin , Sophie Germanier kertoo kaataessaan lasiin talon kuohuviiniä.
-Kuohuviinillä on suvussamme pitkät perinteet, sillä isäni toi ensimmäisen kuohuviinimme Sveitsissä markkinoille 40 vuotta sitten.
Durbanvillesä  Diemersdalin markkinointijohtaja Steffi Layer  esittelee meille sikarinmallisia tammitynnyreitä ja paljastaa vielä  tarkkaan varjellun salaisuuden. Tynnyreissä kypsyy Etelä-Afrikan ensimmäinen grüner veltliner- valkoviini.
- Aina on hyvä olla askeleen edellä muita, sillä amerikkalaiset pitävät rypälettä trendikkäänä. Tarhamme sijaitsevat viileillä alueilla, jotka sopii mainiosti Grüner Veltlinerin ja Sauvignon Blancin kasvattamiseen. Grüner Veltlineriä meillä on toistaiseksi  istutettu vain neljän hehtaarin verran, Layer sanoo.
Stellenboschin viinireitillä
Stellenbochin viinialueella ajellessa voisi kuvitella olevansa Euroopassa. Näkymät viinilaaksoissa ovat silmiä hivelevän kauniit eikä Kapkaupungin slummikortteleista ei näy jälkeäkään. Alueella on lähes 160 viinitilaa, joista suurin osa pitää ovensa auki alueella liikkuvien viininystävien iloksi. Usein viinitilan päärakennus on vanha kartano, joka on entisöity luksushotelliksi tai ravintolaksi.
Stellenboschin viinireitti on maan vanhin ja selkeästi opastetut taipaleet helpottavat suunnistamista. Myös Stellenboschin kaupungista löytyy lukuisia ravintoloita ja viinibaareja, joissa pääsee maistamaan alueen viinejä. Illallisravintolan valinta voi kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa, sillä eteläafrikkalaiset ruoat ovat yhtä moninaisia kuin siellä asuvat kansat ja sinne saapuneet siirtolaiset.

Muratie on nähtävyys

Muratien viinitila on kuin paluu menneeseen maailmaan. Myymälän ikkunasta siivilöityvä valo paljastaa niissä roikkuvat hämähäkinverkot, ja rustiikkiset seinät sekä puupinnat vievät ajatukset vuosisatojen taakse. Knorhoekin laaksossa Stellenboschista pohjoiseen sijaitseva tila on perustettu 1685 ja se on yksi maan vanhimmista viinitiloista.
Tilan omistaja, lääkäri ja avustustöissä maailmalla reissaava Rijk Melck  näyttää itsekin Harrison Fordilta Indiana Jones -elokuvissa.

Rijk Melck uskoo,  että viinillä pitää olla myös tarina. 

- Historia on tilalla vahvasti läsnä ja kaikilla viineillämme on tarina. Historiaa kunnioittaaksemme teemme täällä kaiken käsityönä, Melck sanoo ja rapsuttaa samalla jaloissa pyörivää Frank Zappa -koiraansa. 
Muratie on kuuluisa bordeaux blendistään sekä shiraz-, chardonnay- ja pinot noir -viineistään. Tilan 50 hehtaarille on istutettu kansainvälisesti tunnettuja rypäleitä, mutta myös portviinin valmistusta varten kasvatettavia Tint Barrocca -, Tinta Roriz -, Sauzao- ja Tinta Francisca -rypäleitä. Tila onkin tuottanut ensimmäisenä Etelä-Afrikassa niin portviiniä kuin pinot noiria. Köynnösten iät tarhoilla vaihtelevat 6–47 vuoden välillä.
- Portviiniin käytettävät lajikkeet istutettiin 1965 kaikki samalle tarhalle. Rypäleet korjataan yhtä aikaa ja siten saamme ainutlaatuisen Muratie-sekoituksen porttiimme,  Melck kertoo maistattaessaan viiniä jälkiruoan kanssa.
Kun uusi aalto on pyyhkäisyt kokonaisuudessaan läpi Etelä-Afrikan viinialueiden, Pinotage tuskin on enää synonyymi eteläafrikkalaisille viinelle. Tulevaisuudessa maa tuottaa todennäköisesti viinejä, joita kuvaillaan pikemminkin Kapinmaan tyylisiksi, eli viineiksi joissa maistuu vahvasti terroir.


WINELANDIN PARHAAT PALAT
1. Blauuwklippen Family  Market.  Viinitilalla pidetyt markkinat ovat ihanteellinen sunnuntairetkikohde. Siellä voi maistella eteläafrikkalaista katuruokaa, paikallisia viinejä sekä pienpanimo-oluita rennosti elävän musiikin säestyksellä. www.blaauwklippen.co

2. Fairwayn juustola. Paarlissa sijaitseva Fairway on tunnettu paitsi viineistään, myös vuohistaan ja juustoistaan. Viinitilan juustolassa valmistetaan yli 20:a artesaanijuustoa sekä lehmän- että vuohenmaidosta. http://www.fairview.co.za/cheese/

3. 96 Winery Road. Ken Forresterin perustama ravintola tarjoaa eteläafrikkalaista lähiruokaa ja paikallisia viinejä rennosti, mutta fine dining -tyylillä. Suosittua ravintoalaa pidetään yhtenä Winelandin parhaista. www.96wineryroad.co.za
4. Big Easy Restaurant & Wine Bar. Historiallisessa La Gratitude -rakennuksessa on eteläafrikkalaisen golffarin ja viinitilallisen Ernie Elsin kumppaneineen omistama ravintola. Listalla on 170 paikallista viiniä sekä bistrotyyppistä ruokaa.  http://thebigeasyrestaurant.co.za
5 Restaurant & Bakery Jordans  on rankattu maan kolmen parhaan ravintolan joukkoon. Leipomon puolella voi nauttia aamupalan tai rennon lounaan, ravintola tarjoaa fine dining-tasoista ruokaa upealla näköalalla höystettynä. www.jordanwines.com/restaurant/

Kommentit

Näitä on luettu