Sesongissa: Perinteinen madekeitto ja runebergintortut
Sydäntalven herkun, mateen, pyyntiaika on parhaimmillaan. Mademuhennos, madekeitto, paistettu mateen maksa ja mateenmäti kuuluvat juuri nyt monen sesonkikulinaristin ruokalistalle. Kausiherkkuja ovat myös runebergintortut ja laskiaispullat, joten viikonlopun ruokalista on kyllä nyt hyvin made in Finland.
Kävimme ruokatoimittajakollegan kanssa lounaalla Vanhassa kauppahallissa E.Eriksonin Bistrossa nauttimassa perinteisen madekeiton. On se hieno kala. Vaikkakin sysiruma.
Madekeitto E.Eriksonin tapaan tarjottuna. |
Perinteinen
madekeitto
1 nyljetty made
1 sipuli
1 laakerinlehti
1/2 tl kokonaisia maustepippureita
2 porkkanaa
1/2 purjo
1 tl suolaa
yht. 2 l keitinlientä + vettä
8 perunaa
2 dl (kuohu)kermaa
25 g voita
1/2 dl tillisilppua
(suolaa)
Nylje ja fileoi
made. Voit myös pyytää kalakauppiastasi tekemään sen. Käytä perkeet liemen
keittämiseen.
Huuhtele maksa kylmällä
juoksevalla vedellä ja keitä sitä noin 5 minuuttia väljässä, suolalla,
laakerinlehdellä sekä pippureilla maustetussa vedessä. Säilytä keitinliemi.
Paloittele madefileet
suupalan kokoisiksi, mausta kevyesti suolalla.
Mittaa maksan
keitinlientä ja vettä kattilaan kahden litran verran. Paloittele ruoto ja
poista kalan päästä kidukset.
Pane kalanperkeet,
lohkottu sipuli, laakerinlehti, pippurit, kuorittu ja paloiteltu porkkana ja
puhdistettu, paloiteltu purjo liemeen.
Keitä miedolla
lämmöllä noin puoli tuntia. Siivilöi liemi.
Kuori ja
paloittele perunat, lisää palat liemeen.
Keitä 10–12
minuuttia. Lisää kalapalat ja jatka keittämistä 2–3 minuuttia. Lisää kerma, paloiteltu
maksa, voi ja tillisilppu. Kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja lisää
suolaa tarvittaessa.
Nauti lämpimän ruisleivän
kanssa.
Välimerellisen version madekeitosta eli Bourriden löydät täältä .
Runebergintortut Fredrikan tapaan
Madekeittoaterian kruunaa runebergintortut, jotka Blonditiina on tehnyt Fredrikan tapaan. Vähän tuhmasti, sillä kostutuksessa on käytetty alkoholia. Sen voi toki korvata vaikka omenamehulla. Linkki torttuihin löytyy täältä.
Madetta myydään myös valmiiksi nyljettynä. |
Runebergintortut Fredrikan tapaan
Madekeittoaterian kruunaa runebergintortut, jotka Blonditiina on tehnyt Fredrikan tapaan. Vähän tuhmasti, sillä kostutuksessa on käytetty alkoholia. Sen voi toki korvata vaikka omenamehulla. Linkki torttuihin löytyy täältä.
Runebergintortut Fredrikan tapaan. |
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!