Retroilua: Maksapihvejä kermakastikkeessa

Maksapihvejä, paistettua sipulia sekä kermakastike. Varsinainen retroruoka tämäkin, sillä muistan syöneeni maksaa kermakastikkeessa jo 60-luvulla. Tosin mutsi ei tainnut käyttää siihen portviiniä. Tuskin edes tiesi mitä se on.  


Maksapihvit maistuvat yrttisen perunasoseen ja puolukan kanssa.

Maksapihvejä kermakastikkeessa
500 g naudan maksaa palana
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
2 rkl voita
2 dl lihalientä
2 dl kermaa
1 rkl karkeaa dijon-sinappia
ripaus suolaa
( 2 rkl portviiniä)
1 rkl silputtua salviaa
Lisäksi
3 sipulia
1 rkl voita
ripaus sokeria
Poista maksapalan pinnalta kalvot, varovasti käsin vetämällä.
Leikkaa maksa ohuiksi viipaleiksi. Poista suonikohdat. Kuivaa palat talouspaperilla.
Sekoita keskenään vehnäjauhot, suola ja pippuri. Pyörittele maksaviipaleet vehnäjauhoissa.
Kuori ja viipaloi sipuli renkaiksi. Paista sipulirenkaat voissa ja sokerissa pannulla kauniin ruskeiksi.
Sulata voi pannulla ja ruskista maksapalat. Lisää lihalientä pannulle niin, että maksat peittyvät. Keitä maksapaloja pannulla ilman kantta muutama minuutti.
Sekoita kermaan sinappi ja lisää pannulle. Kypsennä viitisen minuuttia. Kokeile maksan kypsyyttä. Maksa saa jäädä sisältä punertavaksi. Mausta kastike suolalla, salvialla ja halutessasi tilkalla portviiniä.
Tarjoa maksakastike keitettyjen perunoiden tai yrttiperunasoseen, puolukkasurvoksen ja paistettujen sipulirenkaiden kanssa.

Yrttiperunasose
kilo jauhoisia perunoita
2 dl keitinlientä tai maitoa
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl silputtua lehtipersiljaa
1/2 dl silputtua basilikaa
suolaa
valkopippuria
Keitä perunat kypsiksi, kaada vesi huolella pois, soseuta sosemyllyllä. Sekoita yrtit ja öljy tehosekoittimessa, lisää perunasoseen joukkoon ja tarkista maku.

Kommentit

Näitä on luettu