Blondi testasi: Marokkolaiset karitsapullat
Marokkolaiseet karitsapullat syntyivät keittiössäni vähän
sattumalta, mutta ohjeesta tuli niin hyvä, että itseänikin itketti. Päätin nimittäin lyödä monta kärpästä eli
työasiaa yhdellä iskulla, kun kokeilin viime viikolla saatuja uutuustuotteita
ja näytteitä. Tässä postauksessa kuuluu siis sponsorin ääni.
Lähetti toi
minulle näytteen Tammisen luomukaritsan
jauhelihasta, joka on vuoden 2015 Luomutuote. Sen mukana oli yksi
lempiviineistäni eli Tommasin Ripasso.
Ja kollegan herkulliselta kuulostava ohje italialaisista karitsapullista.
Vierailin
ruokatoimittajien kanssa Pauligilla ja
sain sieltä uutuusnäytteitä, joiden joukossa oli purkki Maroccan Ras El Hanout -mausteseosta. Ras el Hanout on
pohjoisafrikkalaisen keittiön suosittu mausteseos, jossa on kukkainen tuoksu ja
vahva maku. Se sisältää korianteria, paprikaa, mustapippuria, kardemummaa,
maustepippuria, muskottipähkinäa, kurkumaa, neilikkaa, cyennenpippuria. Eli
aikamoisen liudan eri mausteita. Minä rakastan oikoteitä onneen ja nykyisin kun
Santa Marian mausteseoksissa ei ole suolaa, niin mikä ettei. Päätinkin tehdä
karitsapullat marokkolaisella twistillä italialaisen asemesta.
Siivosin pursuilevasta maustelaatikkostani pois vanhentuneet vuosikerrat. Johtuikohan
siitä, mutta näin yöllä unta kanelista. Niinpä olin kokkailua aloittaessani vahvasti
sitä mieltä, että korkeimmilta tahoilta halutaan minun nyt tekevän kanelilla
maustettua ruokaa. Siksi tomaattikastike sai nyt kanelisen twistin. Turha kai
hehkuttaa, että kaneli kuuluu lempimausteisiini.
Lihapullien kaveriksi
keitin myös minulle uutta tuttavuutta, eli Artisan
Grains Freekeh -vihreää vehnää. Se on paahdettu, korkeaproteiininen
vaihtoehto riisille tai kuskusille. Sopii kuulemma myös salaatteihin. Hyvä
viljan maku siinä olikin.
Tällaista siis on
ruokatoimittajan elämä, kun yrittää päästä mahdollisemman helpolla ja pysyä
silti ajan hermolla. Mutta nyt meni kyllä maaliin heittämällä.
Ja se viini oli muuten
täydellinen match noiden lihapullien kanssa. Aivan herkullinen kattaus vaikka sunnuntailounaalle tai illanistujaisiin.
Marokkolaisia karitsapullia kanelisessa
tomaattikastikkeessa
KARITSAPULLAT
400 g luomu
karitsanjauhelihaa (Tamminen)
2-3 valkosipulinkynttä
3/4 dl korppujauhoja
1 tl Maroccan Ras el Hanout
-mausteseosta (Santa Maria)
1–1½ tl suolaa
3/4 dl korintteja
(rusinatkin käy)
1 1/2 dl turkkilaista
jogurttia
1 muna
TOMAATTIKASTIKE
1 tlk (400 g)
tomaattimurskaa
1 tl kanelia
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 rkl raastettua
sitruunankuorta
(2 rkl silputtua minttua)
Lisäksi
keitettyä riisiä, kuskusia tai
pastaa
Tee ensin
lihapullat paistovalmiiksi. Silppua valkosipulinkynnet. Mittaa koprppujauho,
korintit, mausteet ja jogurtti kulhoon. Sekoita ja anna turvota hetken aikaa.
Lisää muna ja jauheliha ja sekoita mureketaikinaksi. Muotoile massasta
lihapullia.
Valmista
kastike. Sekoita tomaattimurskan sekaan kaneli, suola, hunaja ja raastettu
sitruunankuori. Jos sinulla on tuoretta minttua, silppua sitä mukaan sellaisen
1-2 ruokalusikallisen verran.
Paista lihapullia
ensin kuumalla pannulla öljyssä tai voissa, jotta ne saavat kauniin ruskean
pinnan. Heiluttele pannua, jotta pullat ruskistuvat joka puolelta. Kaada maustettu tomaattimurska pannulle ja kypsennä
lihapullia vielä noin 10 minuuttia.
Tarkista maku
ja tarjoa riisin, kuskusin tai pastan kanssa.
Täydellinen viinipari: Italialainen, keskitäyteläinen ja mausteinen Tommasi Ripasso Valpolicella 2013 -punaviini, 19,99 e.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!