Himahella: Sveitsi on kuuluissa gruyére-juustostaan

Olin kesällä 2015 juustomatkalla Sveitsissä. Matka oli huikea niin kokemusten, juustojen kuin maisemien suhteen.  Himahellan tiistaipostaus käsittelee sveitsiläisten artesaani- eli vuoristojuustojen valmistusta. Käy lukaisemassa juttu täältä.


Vuoristojuusto syntyy yhä samalla tavalla kuin satoja vuosia sitten. 


Viinivinkki (Kuva: Alko):
Juustoruokia, fondyyta ja tulen loimussa sulatettua raclettea nautitaan valkoviinin kanssa.  Vuorilaaksojen vehreillä rinteillä viihtyy myös viiniköynnökset, vaikka Sveitsi ei mikään tunnettu viinimaa olekaan. Alkon perusvalikoimasta löytyy kolme sveitsiläistä viiniä, kaksi valko- ja yksi punaviini. Sveitsiläiset viinit ovat myös aika hintavia




Paikallinen ruoka, paikallinen viini -periaatteella fondyyn kanssa maistuu puolikuiva (sokeria 8g/l), keskihaposkas ja aromikas sveitsiläinen Jolicoeur 2014 -valkoviini, 18,89 euroa. Viini on tehty Chasselas-rypäleistä. 


Vuoristojuustoja valmistetaan vain kesäisin. 


Kommentit

Näitä on luettu