Blondi testasi: Buttermilk biscuits
Tämä
ohjekokeilu sai alkunsa siitä, kun ystäväni kysyi Facessa, että tarkoittaako
buttermilk suomeksi todellakin piimää. Juu, kyllä tarkoittaa, tai ainakin
jenkkiohjeita duunaillessani tarttuisin silloin piimätölkkiin. Nyt leivontainspiraation
iskiessä kotikaapissa ei ollut piimää, joten tartuin sitten kreikkalaiseen
jogurttiin. Sitä kun minulla on aina kaapissa. Mutta kutsutaan tätä reseptiä kuitenkin
buttermilk biscuits -ohjeeksi. Suomennos voisi olla piimäskonssit tai
piimäteeleivät. Piimä on muuten Atlantin takana nyt tosi trendikästä. Sitä käytetään niin leivontaan, marinadeihin kuin kastikkeisiin.
Amerikassa biscuit
ei vättämättä tarkoita keksiä, vaan leivinjauheella ja soodalla kohotettua
pientä, aavistuksen makeaa leipästä. Klassiset buttermilk biscuits ovat todella
suosittuja varsinkin etelävaltioissa. Ja jokaisen omalla Grannyllä on tietty maailman
paras ohje. Niitä syödään paitsi aamiaisella ja brunssilla, myös pääaterioilla lihan
ja kastikkeen kanssa. Aamulla ne popsitaan makeiden lisukkeiden kuten hillon,
hedelmätahnojen, siirapin tai hunajan kera, mutta myös pekonin, munien ja
makkaroiden kanssa.
Sukulaissuhde
skonsseihin eli englantilaisiin teeleipiin on vähintäinkin vahva, joten siksi tarjoaisinkin
näitä joko kiireettömällä aamiaisella tai vaikkapa sunnuntain iltapäiväteellä.
Klassinen jenkkiohje
on tehty pelkästä vehnäjauhosta, mutta en tiedä mikä terveysintoilu
meikäläiseen iski. Sekoitin joukkoon 1/3
jauhomäärästä sämpyläjauhoja. Ja mielestäni viljaisuus teki asialle pelkästään
hyvää. Ohjeesta tulee pellillinen biscuitseja.
Buttermilk
biscuits
eli piimäteeleivät
16 kappaletta
4 dl
erikoisvehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
2 rkl
sokeria
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl
soodaa
1/2 tl
suolaa
100 g
kylmää voita
2 1/2 dl
piimää tai kreikkalaista jogurttia
1 muna
Kuumenna
uuni 225 asteeseen.
Sekoita keskenään jauhot, sokeri, leivinjauhe,
sooda ja suola. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja nypi se taikinan joukkoon. Tai pistä ainekset monitoimikoneeseen.
Sekoita keskenään piimä/jogurtti ja kananmuna ja
kaada jauhoseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kokoa taikinasta
jauhotetuilla käsillä pallo. Jos teet taikinan monitoimikoneella, käytä konetta
kunnes taikinasta muodostuu pallo.
Taputtele taikinasta pari senttiä paksu levy. Ota
taikinasta juomalasilla tai muotilla kakkusia.
Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja pane
leipäset paperille. Paista 12-15
minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Varo paistamasta liian kuivaksi!
Otettuasi pellin uunista, sipaise halutessasi vielä
lämpimien leipästen päälle hieman voita ja ripottele päälle vähän sokeria.
Tarjoile vastaleivottuina, sillä biscuitit kuivahtavat melko nopeasti.
Jälikirjoitus klo 21.45!
Henri Alén pohti Twitterissä mikä on tänä sesonkina trendikkäin laskiaispulla. Niinpä pieni surffaus paljasti, että svedut syövät tänä sesonkina nutellasemlaa. Siitä inspiroituneena täytin leipomani piimäskonssit kermalla ja nutellalla. Se muuten rokkasi!
Henri Alén pohti Twitterissä mikä on tänä sesonkina trendikkäin laskiaispulla. Niinpä pieni surffaus paljasti, että svedut syövät tänä sesonkina nutellasemlaa. Siitä inspiroituneena täytin leipomani piimäskonssit kermalla ja nutellalla. Se muuten rokkasi!
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!