PHO on vietnamilainen trendisoppa

Pho-keitto syntyi Vietnamissa 1900-luvun alussa ja se on rankattu kuuluvaksi maailman 50 herkullisimman ruoan joukkoon.

Helsingissä  pho-keittoa saa jo monnesta paikasta.  Tämä soppa nautittiin Lie Mi -ravintolassa, osoitteessa  Hämeentie 13.

Pho-keitto (lausutaan faa) syntyi Vietnamissa jo viime vuosisadan alussa, mutta maailma tutustui siihen venepakolaisten rantauduttua eri puolille palloamme 1970-luvun lopussa. Ensimmäiset pho-ravintolat avautuivat Yhdysvalloissa 1980-luvulla ja sopan suosio sen kuin kasvoi 1990-luvulla. Vuonna 2011 CNN valitsi pho-keiton maailman 50 herkullisimman ruoan listalleen.
Pho-keittoon tiivistyy vietnamilaisen keittiön ydin: vähän lihaa, paljon mausteita ja yrttejä. Kotimaassaan sitä nautitaan katukeittiöistä aamusta iltaan.

Keiton salaisuus on liemi
Huolella valmistettu, maukas liemi on pho-keiton salaisuus ja sydän. Lientä haudutellaan tunteja, sillä pitkä keittoaika tuo makuun syvyyttä. Kattilassa saatetaan keittää esimerkiksi häränhäntiä ja naudanluita. Minä käytin lammaspaistin roiskeita hyväkseni kun keittelin pho-lientä pääsiäispyhinä.  Lammasliemi hymyili liedellä kuutisen tuntia.
Liemen tyypilliset mausteet ovat kaneli, neilikka, tähtianis ja kardemumma. Itse oikaisin ja maustoin liemen glögimausteella, maustepippurilla ja yhdellä punasipulilla. Inkivääriäkin voi käyttää.
Kun luut/lihat on keitetty ja otettu pois kattilasta, liemi maustetaan suolalla ja sokerilla. Itse lorautin joukkoon pari ruokalusikallista kalakastiketta. Liemen tulee olla kirkas, joten jäähdytin liemen ja kuorin pinnalle hyytyneen rasvan pois liemestä.

Sopan sattumat
Perinteinen pho-keitto tehdään joko kanan- tai naudanlihasta. Mutta vienamilaisten ravintoloiden listoilta löytyy muitakin vaihtoehtoja: liha- ja kalapullia, tofua tai katkarapuja.
Tavallisesti liha leikataan ohuiksi siivuiksi ja kypsennetään kiehuvassa liemessä. Minä tein lammasjauhelihasta korianterisilpulla ja punasipulilla maustettuja lihapullia, jotka sitten kypsensin lihaliemessä.
Riisinuudelit tuovat annokseen ruokaisuutta ja ne yleensä keitetään erikseen.  Keittoa tarjolle tuotaessa nuudelit pannaan kulhon pohjalle ja kuuma liemi kauhotaan niiden päälle.

Yrtit maistuvat keitossa
Valmiiseen keittoon lisätään yrttejä ja muita tuoreita aineksia. Thai-basilika, korianteri, kevätsipuli ja idut ovat tyypillisiä lisukkeita. Omaan soppaani heitin rasiallisen kotimaista (150 g) porkkana-mungsalaattia ja yrtteinä käytin vahvaa minttua ja korianteria. Tietty tuon valmissalaatin voi korvata yhdellä raastetulla porkkanalla ja millä tahansa iduilla. Olisin halunnut keittoon vielä thai-basilikaa, mutta se unohtui ostaa.


Keitossa pitää maistua niin chili kuin limetti!

Pöytämausteet antavat potkua
Pöydässä jokainen voi maustaa keittoa vielä makunsa mukaan. Tyypillisiä pöytämausteita ovat limetti- tai sitruunalohkot, tuore, silputtu chili, kalakastike, soijapapukastike ja tulisen makea sriracha-kastike. Kun liemi on maukas, lisämausteita tuskin edes kaipaa. Itse puristin pöydässä pho-keittooni vain tilkan limettimehua. Hapan kun olen.
Pho-keitto on ihana ja kevyt soppa, joka lämmittää ainakinkylmiä talvipäiviä. Toisaalta kotimaassaan sitä syödään paahtavassa helteessäkin. Pho-keittoa varten lihalientä kannattaa keittäää kerralla isompi satsi ja pakastaa. Jos liemi on valmiina, soppa on tosi nopea arkiruoka. Ja siitä jää hyvä maku suuhun!


Koska olin tehnyt liemen lampaanlihasta, keiton sattumat olivat lammaspullia. 

Pho-keitto lammaspullilla
3-4 hengelle
LIEMI
1 1/2 l hyvää lihalientä
2 tl glögimaustetta (kanelia, neilikkaa, kardemummaa, inkivääriä)
2 tähtianista
5 maustepippuria
2 rkl kalakastiketta (Fish Sauce)
1 tl sokeria
(suolaa)
LIHAPULLAT
400 g lampaan tai karitsan jauhelihaa
2 rkl silputtua korianteria
1/2 punasipuli
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
LISÄKSI
2 kevätsipulia
150 g porkkana-mungsalaattia (tai 1 raastettu porkkana ja 100 g ituja)
150 g riisinuudeleita
2-3 tl sriracha-kastiketta
silputtua minttua, thai-basilikaa ja korianteria
limettilohkoja
silputtua, tuoretta chiliä
Paahda glögimaustetta ja maustepippureita hetki kuumalla pannulla ja lisää mausteet kiehuvan lihaliemen joukkoon. Lisää kalakastike ja anna liemen kiehua hiljalleen lihapullien valmistamisen ajan.
Silppua punasipuli ja hienonna korianteri. Sekoita silput jauhelihan joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyörittele taikinasta noin 16 lihapullaa.
Kypsennä lihapullia 3-4 minuuttia kiehuvassa lihaliemessä. Nosta pullat liemestä reikäkauhalla. Siivilöi liemi.
Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
Suikaloi kevätsipuli. Lisää sipulisilppu ja porkkana-ituseos liemeen ja keitä 2-3 minuuttia. Lisää lihapullat keiton joukkoon. Mausta sriracha-kastikkeella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman sokeria.
Pane nuudelit keittokulhon pohjalle.  Kauho päälle keittoa ja ripottele pinnalle reilusti tuoreita yrttejä. Tarjoa keiton kanssa limettilohkoja, joiden mehulla voi säädellä keiton hapokkuutta. Jokainen voi säädellä keiton tulisuutta sriracha-kastikkeella tai tuoreella, silputulla chilillä.


Lammaspulla-pho


Kommentit

Näitä on luettu