Meksikolaista vegeruokaa: Chili sin Carne

Monet viettävät tipattoman lisäksi myös lihatonta tammikuuta. Meksikolainen ruoka on oikeaa makujen ilotulitusta: maukasta ja hyvin kasvispitoista. Tämän vegeruoan perusta ovat erilaiset proteiinipitoiset pavut. 


Chili sin Carnessa on kolme lajia papuja protskun lähteenä. 



Suklainen chili sin carne

1 tlk (400 g) säilöttyjä kidneypapuja
1 tlk (200 g) säilöttyjä kikherneitä
1 tlk (200 g) säilöttyjä voipapuja
2 sipulia
4-6 valkosipulinkynttä
400 g myskikurpitsaa tai bataattia
1 palsternakka
2 porkkanaa
½-1 tuore chili
1/2 tl neilikkaa
1/4 tl muskottipähkinää
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl kanelia
1/2 tl cayennenpippuria
50 g tummaa suklaata ( kaakaota 79 %)
½ dl öljyä
2 rkl tomaattipyreettä
2 rkl hunajaa
2 dl vettä
1 tlk tomaattimurskaa
1 tl suolaa
Tarjoiluun:
tuoretta korianteria
smetanaa
Huuhtele pavut ja kikherneet. Kuutioi kurpitsa tai bataatti sekä porkkana peukalonpään kokoisiksi paloiksi, suikaloi sipuli. Hienonna chili.
Jauha mausteet morttelissa.
Kuumenna öljy padassa ja lisää siihen sipulit, chilisilppu, juurekset ja tomaattipyree, kuullota viitisen minuuttia.
Lisää hunaja ja mausteseos, kuullota vielä viitisen minuuttia sekoittaen.
Lisää vesi, tomaattimurska ja pavut. Hauduta kannen alla noin tunti. Lisää noin 45 minuutin kypsennyksen jälkeen hienonnettu suklaa ja anna sen sulaa kastikkeen joukkoon.
Tarjoile sellaisenaan, tortilloiden tai riisin kera, pinnalle ripottele karkeasti pilkottua tuoretta korianteria. Halutessasi voit lisätä annoksen päälle reilu ruokalusikallinen smetanaa, mutta se ei ole välttämätöntä.

Juomavinkki (Kuva: Alko):



Meksikolaiselle ruoalle yleensä sopii parhaiten raikas ja maltainen vaalea lager, joko alkuperämaa Meksikosta tai lähempää Suomesta.  Corona ja Sol ovat molemmat kevyit ja miedosti humaloituja oluita Meksikosta. 

Kommentit

Näitä on luettu