Blondi testasi: Pirkka-kevytperunat ja Ocean Sea keitetyt sinisimpukat

Kun ruoka on ammatti, keittiössä vietetyn ajan pyrkii käyttämään mahdollisimman tehokkaasti hyväkseen. Yleensä kokeilen energiantarvetta tyydyttäessäni uutta ohjetta tai testaan ja koemaistan uutuustuotteita.

Ennen joulua ostoskärryyni löysi tiensä kaksi uutuutta, jotka löysin kauppareissullani. Citymarketista ostin Pirkan suomalaisia kevytperunoita ja Lidlistä valmiita, keitettyjä sinisimpukoita valkosipuli-voikastikkeessa. Näistä sitten loihdin itselleni työlounaan, jolla tarjottiin simpukoita lohkoperunoiden ja paprikatahnalla maustetun majoneesin kanssa. Testi palasi mieleeni loppiaisena, kun Citymarket markkinoi mainoksessaan Pirkka-kevytperunoita. Nythän koko Suomi keventää!


Simpukat, ranut ja majoneesi on klassikko. Niinpä testasin klassisen yhdistelmän. 


Miltä maistuu kevytperuna?
”Kevytperunoissa on 30 prosenttia vähemmän hiilihydraattia ja siten myös 30 prosenttia vähemmän energiaa kuin tavallisissa perunoissa. Muuten ravintoarvot vastaavat kutakuinkin normaalin perunan arvoja.” sanotaan K-ruokasivustolla tästä uutuustuotteesta.

 ”Perunaa ei ole kevennetty poppakonsteilla vaan viljelyprosessissa tehdään valintoja, jotka tähtäävät perunan matalaan tärkkelyspitoisuuteen. Ensin valitaan lajike, jossa on luonnostaan vähän tärkkelystä. Sitten valitaan tietynkokoiset siemenperunat, istutetaan ne tietynlaiseen maaperään ja tietyllä tiheydellä. Lannoituskin poikkeaa hieman normaalista. Kun kasvukausi on loppumaisillaan, sadon tärkkelyspitoisuuden kehittymistä seurataan. Kun tärkkelystä on noin 10 prosenttia, varsisto katkaistaan, minkä jälkeen perunoiden kasvu loppuu.” Että näin.

Kevytperunan lajike on tämän hetken kuuminta hottia eli kiinteämaltoinen Colomba. Kiinteästä luokituksestaan huolimatta mallon rakenne on kuitenkin löyhä ja irtonainen, mikä tekee Colombasta käyttötarkoituksiltaan yleisperunamaisen. Siksi se sopii myös soseperunaksi ja uunissa kypsennettäväksi. Niinpä teinkin kevytperunoista lohkopottuja simpukoiden kaveriksi.


Mainos Helsingin Sanomissa 6.joulukuuta 2016. 


Potuttiko?
Miltä sitten kevytperuna maistui? Vähän samalta kuin muutkin "kevyttuotteet". Olisi näin kulinaristina tietty kiva, jos mukana olisi myös se maku. Olen lajiketietoinen perunafriikki ja minulle peruna on muutakin kuin vain peruna. Kaipasin näihin kevyisiin lohkoperunoihini juuri sitä puuttuvaa tärkkelystä ihan suutuntumankin vuoksi. Tämä peruna oli vetinen ja lähes mauton, siksi myös surullinen pottu.  
Tavallisessa, kuorineen keitetyssä perunassa on Finelin taulukoiden mukaan energiaa 55 kcal/100 grammaa ja hiilareita 12,7 grammaa. Pussin mukaan kevytpotussa on energiaa 56  kcal/100 grammaa ja hiilareita 11,8 grammaa. Minun on kyllä vaikea selittää itselleni miksi jatkossa ostaisin noin 30 prosenttia kalliimpia kevytperunoita. Mutta jokainen tekee omat valintansa.

Lautasella Lidlin skottisimpukat
Tuoreet simpukat ovat jo itsessään pikaruokaa, joten teen niitä sesonkiaikana aika usein, varsinkin perjantaisin. Herkku kun syntyy helposti ja alta aikayksikön. Mutta ihan uteliaisuudesta ostin skotlantilaisia Ocean Sea -tuotemerkillä myytäviä keitettyjä simpukoita valkosipuli-voikastikkeessa ja 450 gramman pakkauksessa. Annos on mielestäni yhdelle hengelle, vaikka pakkaus väittää sen riittävän kahdelle. Kuorineen kypsennettyjä simpukoita kun on tavattu varata pelkästään alkuruoaksi 500 grammaa/ruokailija.

Ravintoarvotaulukkoa lukiessani tunsin itseni blondiksi, jolle luvut pitää vääntää rautalangasta.  Pakkauksessa kerrottiin, että 100 grammaa tuotetta sisältää 105 kcal ja että 134 grammaa tuotetta 141 kcal.  Luettuani tekstin moneen kertaan lopulta ymmärsin, että olin saanut energiaa 2 x 141 kcal eli 282 kcal syötyäni yksin koko satsin. No, ei tuo energiamäärä silti pahalta kuulostanut.

Lisäarvoa simpukoille toi pakkauksesta löytynyt merkintä: "Tämä tuote on peräisin kalakannasta, jonka kalastukelle riippumaton arvioija on myöntänyt MSC:n sertifikaatin hyvin hoidetusta ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesta pyynnistä."

Miten sitten se maku? Tietty omatekemät ovat aina omatekemiä, mutta neljässä minuutissa mikrossa syntyväksi safkaksi simpukat olivat ihan syötäviä. Oikeastaan ihan kelpoja. 

Eli summa summarun. Kevytpotut jäävät jatkossa minulta kauppaan, simpukat pääsevät ehkä toistekin mikroaaltouuniini. Testi on päättynyt ja makuaistini puhunut.

Kommentit

Näitä on luettu