Klassikkokakku: Jääkarpaloinen pavlova
Pavlova on Australian kansallisleivonnainen, jonka paikallinen kokki kehitti venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan (1881-1931) vierailun innoittamana. Ja kyllähän se marenki ballerinan tutua selvästi muistuttaakin. Toisaalta uusiseelantilaiset haluavat oman palansa kakusta ja väittävät marenkiunelmaa 1920- tai 1930-luvulla kiivivaltiossa kehitetyksi. Kiiviähän usein käytetään pavlovan täytteenä persikan ja vadelman ohella. Talviaikaan täytteenä käytetään usein karpaloita.
Jääkarpaloinen pavlova
Jääkarpaloinen pavlova
8-10 annosta
gluteeniton
6 munanvalkuaista
hyppysellinen suolaa
2 dl erikoishienoa sokeria
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 l valkoviinietikkaa
2 tl maizenaa
TÄYTE
1 tlk (3,3 dl) laktoositonta kuohukermaa
1 1/2 dl valmista kinuskikastiketta
1 tl vaniljasokeria
5 dl jäisiä karpaloita
LISÄKSI
valmista kinuskikastiketta
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokerit erissä vatkaten. Lisää lopuksi vaniljasokeri, valkoviinietikka ja maizena.
Levitä marenkivaahto leivinpaperilla peitetylle pellille halkaisijaltaan noin 25 cm kokoiseksi levyksi. Painele levyn keskelle lusikalla syvennys täytettä varten.
Kypsennä marenkia 125-asteisessa uunissa puoli tuntia. Laske lämpö 100-asteeseen ja kypsennä edelleen 1 ½ tuntia. Sammuta uuni ja anna pohjan jäähtyä uunin jälkilämmössä.
Täytä pavlova juuri ennen tarjoilua. Vaahdota kerma ja mausta se kinuskikastikkeella ja vaniljalla. Lisää kinuskia kermavaahtoon vähitellen ja maista. Makeusaste kun on mieltymyskysymys. Lusikoi vaahto kakun keskelle ja koristele pinta karpaloilla ja kinuskikastikeraidoilla.
Tarjoa heti.
Tarjoa heti.
Karpalo ja kinuski kruunaa pavlovan. |
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!