Banoffee Pie vie kielen
Banoffee Pie tai Banoffee
Cake on äkkimakea leivonnainen tai jälkiruoka, joka alkoi pari vuotta sitten tulla
vastaani kaikkialla. Pakkohan
herkku oli testata ja se siitä tulikin nuoriso-osaston herkku.
Ohje on yksinkertainen: keksipohjalle levitetään toffeekastiketta
muistuttavaa kondensoitua maitoa, viipaloituja banaaneja ja komeus kruunataan
kermavaahdolla. Koristellaan kaakao- tai pikakahvijauheella. Minä tosin olen
unohtanut kuvan piirakastani nuo jauheet, koska käyttämäni pekaanipähkinät ovat
kauniita ihan sellaisenaan. Mutta se on makukysymys.
Ensimmäinen tekemiseen
liittyvä pohdinnan aihe oli karamellisoitu maitotiiviste. Sitä saa valmiina
kaupan hyllystä, mutta sen voi valmistaa myös itse. Kokkiryhmissä käytiin
kiivasta keskustelua kumpi on parempaa, itse tehty vai valmis. No minä kokeilin molempia vaihtoehtoja.
Kotitekoinen versio tehdään
siten, että makeutettua kondensoitua maitoa sisältävästä säilyketölkistä poistetaan
etiketti ja maitotölkki pannaan kattilaan kiehuvaan veteen. Sitten sitä
keitellään poreilevassa vedessä 3-5 tuntia. Kyllä, luit oikein, se vie sen
verran aikaa. Minä keittelin tölkkejäni laiskana ihmisenä vain tuon minimiajan
eli kolme tuntia ja toffeekastikkeeni jäi blondiksi. Maku oli kyllä hyvä, joten
hukkaan se ei mennyt. Viisi tuntia olisi tehnyt kastikkeesta takuuvarmasti brunetten.
Tölkkejä keitellessäsi täytyy pitää huolta, että kattilassa riittää vettä pitkän
keittämisen aikana. Joten tarkkaile tilannetta ja lisää sitä tarvittaessa. Ja
eikä vain yhtä purkkia kannata keittää, keitä 4-5 purkkia samoilla lämmöillä.
Saadakseni värikontrastia
piirakkaani, päädyin tekemään sen sitten teollisuuden valmiiksi
karamellisoimasta tuotteesta. Argentiinassa tämä herkku tunnetaan nimellä Dulce
de leche eli makea maito. Se on kyllä syntisen ihana tuote, jos siis pitää
makeasta. Viime kesän suurin hitti grillikutsujen jälkiruokana oli tuoreet
mansikat, vaniljajäätelö, keksimurut ja tuo ihana toffeekastike. Miltei samat
ainekset siis kuin Banoffee Piessa. Mikä muuten kesällä estäisi korvaamasta
banaaneja piirakassa mansikoilla? Manoffee Pie? Toimii takuuvarmasti.
Piiras valmistuu kädenkäänteessä, sillä varsinainen aktiivinen valmistusaika on noin puoli tuntia. Keksipohjahan voi olla valmiina pakastimessa ja sen vain täyttää juuri ennen tarjoilua. Pohjahan sulaa jo torttua täyttäessä ja on helppo irrottaa hieman kohmeisena irtopohjavuoasta.
Piiras valmistuu kädenkäänteessä, sillä varsinainen aktiivinen valmistusaika on noin puoli tuntia. Keksipohjahan voi olla valmiina pakastimessa ja sen vain täyttää juuri ennen tarjoilua. Pohjahan sulaa jo torttua täyttäessä ja on helppo irrottaa hieman kohmeisena irtopohjavuoasta.
Piirakka on todella makea,
joten sitä riittää pienikin pala makeanhimon tyydyttämiseen. Mutta kielen se
vie mennessään. Ttsekkaa Himahellaan tekemäni video aiheesta alta.
Banoffee Pie
eli toffeinen banaanipiirakka
8-10 annosta
POHJA
1 pkt (260 g) Bastogne- keksejä
1 dl (60 g) pekaanipähkinöitä
1,5 dl sulatettua voita
TÄYTE
1 tlk (397 g) karamellisoitua
maitotiivistettä
3-4 banaania
3,3 dl kuohukermaa
KORISTEEKSI
pekaanipähkinöitä
kaakaojauhetta tai
pikakahvijauhetta
Hienonna keksit ja
pähkinät monitoimikoneessa. Lisää joukkoon sulatettu rasva. Painele seos 22-24
senttiä halkaisijaltaan olevan irtopohjaisen piirakkavuoan pohjalle ja
reunoille. Reunojen tulee nousta noin kolmen sentin korkeuteen.
Pane keksipohja hetkeksi
jääkaappiin tai pakastimeen.
Levitä karamellisoitu
kondensoitu maito keksipohjan päälle. Viipaloi banaanit ja asettele ne
kauniisti kastikkeen päälle.
Vaahdota kerma ja levitä
se ilmavasti banaaniviipaleiden päälle. Koska torttu on todella makea, vaahtoa
ei tarvitse makeuttaa.
Suikaloi pekaanipähkinät
ja koristele torttu pähkinäsuikaleilla. Banoffeen koristeluun kuuluu perinteisesti kaakao- tai pikakahvijauhe.
Sihtaa jauhetta kakun pintaan vasta juuri ennen tarjoilua.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!