Glögiä teeaikaan

Tänä vuonna trendikkäin glögi maistuu teeltä ruotsalaisten ja monien lukemieni glögitestien mukaan. Tee, ja tarkemmin vielä  Earl Grey -sekoitus, on Ruotsin suosituimman vuosikertaglögin mauste.  



Earl Grey -tee oli ensimmäinen maustettu tee, johon lapsuudessani tutustuin. Ja jos olen rehellinen, sen maku oli lapsen suussa omituinen. Mutta vuosien vieriessä minusta tuli tuon teen ystävä.

Tarinan mukaan brittiläinen pääministeri, jaarli Charles Grey (1764-1845) sai kiinalaiselta mandariinilta lahjaksi maustettua,  mustaa teetä, johon hän ihastui ikihyviksi. Hän pyysi teetalo Twiningsia jäljittelemään tuota hienostuneesti tuoksuvaa, bergamotilla maustetua teetä.  Bergamotti on pieni, päärynänmuotoinen sitrushedelmä, jota viljellään sen kuoresta saatavan eteerisen öljyn vuoksi. Kitkerän makuista ja sitrukselta tuoksuvaa öljyä käytettään pääsääntöisesti kosmetiikassa hajusteena, ei niinkään elintarviketeollisuudessa.

1831 Richard Twiningin kehitti jaarlin ohjella teesekoituksen, josta syntyi alkuperäinen Earl Grey -tee. Jaarlin mukaan nimetty juoma on yksi maailman suosituimpia teesekoituksia. Ja kyseinen innovaatio teki Charles Greystäkin miljonäärin.

Earl Greyssä pohjana on tavallisemmin musta assam-, ceylon- tai darjeelingtee. Valitulla teepohjalla on suuri vaikutus teen makuun. Nykyisin Twinings kertoo käyttävänsä sekoitukseensa kiinalaista Qimen-teetä, johon lisätään sitten ripaus bergamonttiöljyä.

Glögiä teeaikaan

Olen postannut Himahellassa jo aikaisemmin brittiläisestä iltapäivätee-perinteestä. Muistinvirkistys aiheesta löytyy Englantilainen iltapäivätee -postauksesta. Iltapäivätee on mukava rituaali tavata ystäviä joulunaluksen viikonloppuina, vaikkei britti olisikaan.

Koska naapurimaassamme Ruotsissa on nautittu glögiä suurin piirtein samoista ajoista kun jaarli teensä kehitti, pistetään tässä  iltapäivätee- ja glögiperinne samaan pakettiin. Teehetkeen voi keitellä joko alkoholitonta, joulumausteista Eral Grey -teetä tai sitten hankkia valmista, 15 prosenttia alkoholia sisältävää Blossa15 -glögiä pitkäripaisesta. Silmiähivelevän kaunis pullo maksaa 13,99 euroa ja sitä voi nauttimisen jälkeen käyttää vaikka kynttilänjalkana. 

Tässä vuosikerrassa mustaan teehen sekoitetun glögin pohjana on käytetty espanjalaista muscat-viiniä, ranskalaista, hapokasta valkoviiniä sekä espanjalaista Mistela-jälkiruokaviiniä. Oikeanlaisen Earl Grey -vivahteen Blossa15 saa bergamotista, pomeranssista ja appelsiinista tehdystä mausteseoksesta.

Mausteisilla teekutsuilla voi tarjota Earl Grey-muffineja, jotka pyöräytin Blossaa maistellessani ja sen käyttötapoja ideoidessani. Ohje löytyy alta. Tai sitten ihan perinteisesti skonsseja, kypsytettyjä juustoja. Graavilohileivätkin käyvät glögitarjottavaksi.
Glögi on parhaimmillaan lämmitettynä, mutta kyllä sen voi kylmänäkin nauttia vaikkapa juustojen kanssa.



Alkoholiton Earl Grey -glögi
5 dl vettä
4 pussia Earl Grey -teetä
1 kanelitanko
1 tl neilikoita
2 rkl hunajaa

Keitä vesi kiehuvaksi ja laita kattilaan teepussit ja mausteet. Poista teepussit viiden minuutin kuluttua. Lisää teehen hunaja.
Jätä seos maustumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Laimenna juomaa kuumalla vedellä makusi mukaan.


Earl Grey -muffinit
10-12 kappaletta
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl Earl Gray -glögiä (omatekoista tai Blossa15)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
LISÄKSI
2-3 rkl appelsiinimarmeladia
Vaahdota voi ja sokeri, lisää kylmä glögi. Vatkaa kunnes seos on vaaleaa vaahtoa.

Lisää munat yksi kerrallaan, välillä hyvin vatkaten.
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sekoita jauhoseos rasva-sokeriseoksin joukkoon.
Jaa taikina 10-12 paperiseen muffinivuokaan. Pane jokaiseen muffiniin hillosilmä appelsiinimarmeladista.
Paista muffineita 200 asteessa 12-15 minuuttia.
Puuteroi jäähtyneet muffinit tomusokerilla ja tarjoa Earl Grey -glögin kanssa.





Kommentit

Näitä on luettu