Glögiä teeaikaan
Tänä vuonna trendikkäin glögi maistuu teeltä ruotsalaisten ja monien lukemieni glögitestien mukaan. Tee, ja tarkemmin vielä Earl Grey -sekoitus, on Ruotsin suosituimman vuosikertaglögin mauste.
Earl Grey -tee oli ensimmäinen
maustettu tee, johon lapsuudessani tutustuin. Ja jos olen rehellinen, sen maku
oli lapsen suussa omituinen. Mutta vuosien vieriessä minusta tuli tuon teen
ystävä.
Tarinan
mukaan brittiläinen pääministeri, jaarli Charles
Grey (1764-1845) sai kiinalaiselta mandariinilta lahjaksi maustettua, mustaa teetä, johon hän ihastui ikihyviksi. Hän
pyysi teetalo Twiningsia jäljittelemään tuota
hienostuneesti tuoksuvaa, bergamotilla maustetua teetä. Bergamotti on pieni, päärynänmuotoinen sitrushedelmä, jota viljellään
sen kuoresta saatavan eteerisen öljyn vuoksi. Kitkerän makuista ja sitrukselta
tuoksuvaa öljyä käytettään pääsääntöisesti kosmetiikassa hajusteena, ei
niinkään elintarviketeollisuudessa.
1831 Richard Twiningin kehitti jaarlin ohjella teesekoituksen, josta syntyi alkuperäinen Earl
Grey -tee. Jaarlin mukaan nimetty juoma on yksi maailman suosituimpia
teesekoituksia. Ja kyseinen innovaatio teki Charles Greystäkin miljonäärin.
Earl Greyssä pohjana on tavallisemmin
musta assam-, ceylon- tai darjeelingtee. Valitulla teepohjalla on suuri
vaikutus teen makuun. Nykyisin Twinings kertoo käyttävänsä sekoitukseensa
kiinalaista Qimen-teetä, johon lisätään sitten ripaus bergamonttiöljyä.
Glögiä teeaikaan
Olen postannut Himahellassa jo
aikaisemmin brittiläisestä iltapäivätee-perinteestä. Muistinvirkistys aiheesta
löytyy Englantilainen iltapäivätee -postauksesta. Iltapäivätee on mukava rituaali tavata ystäviä joulunaluksen viikonloppuina,
vaikkei britti olisikaan.
Koska naapurimaassamme Ruotsissa on
nautittu glögiä suurin piirtein samoista ajoista kun jaarli teensä kehitti,
pistetään tässä iltapäivätee- ja glögiperinne samaan pakettiin.
Teehetkeen
voi keitellä joko alkoholitonta, joulumausteista Eral Grey -teetä tai sitten
hankkia valmista, 15 prosenttia alkoholia sisältävää Blossa15 -glögiä
pitkäripaisesta. Silmiähivelevän kaunis pullo maksaa 13,99 euroa ja sitä voi nauttimisen jälkeen käyttää vaikka kynttilänjalkana.
Tässä vuosikerrassa mustaan teehen sekoitetun glögin pohjana on
käytetty espanjalaista muscat-viiniä, ranskalaista, hapokasta valkoviiniä sekä
espanjalaista Mistela-jälkiruokaviiniä. Oikeanlaisen Earl Grey -vivahteen
Blossa15 saa bergamotista, pomeranssista ja appelsiinista tehdystä
mausteseoksesta.
Mausteisilla teekutsuilla voi tarjota
Earl Grey-muffineja, jotka pyöräytin Blossaa maistellessani ja sen käyttötapoja
ideoidessani. Ohje löytyy alta. Tai sitten ihan perinteisesti skonsseja,
kypsytettyjä juustoja. Graavilohileivätkin käyvät glögitarjottavaksi.
Glögi
on parhaimmillaan lämmitettynä, mutta kyllä sen voi kylmänäkin nauttia vaikkapa
juustojen kanssa.
Alkoholiton Earl Grey -glögi
5 dl vettä
4 pussia Earl
Grey -teetä
1 kanelitanko
1 tl neilikoita
2 rkl hunajaa
Keitä vesi kiehuvaksi
ja laita kattilaan teepussit ja mausteet. Poista teepussit viiden minuutin
kuluttua. Lisää teehen hunaja.
Jätä seos
maustumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Laimenna
juomaa kuumalla vedellä makusi mukaan.
Earl Grey -muffinit
10-12 kappaletta
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl Earl Gray -glögiä (omatekoista
tai Blossa15)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
LISÄKSI
2-3 rkl appelsiinimarmeladia
Vaahdota voi ja sokeri, lisää kylmä
glögi. Vatkaa kunnes seos on vaaleaa vaahtoa.
Lisää munat yksi kerrallaan, välillä
hyvin vatkaten.
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin
ja sekoita jauhoseos rasva-sokeriseoksin joukkoon.
Jaa taikina 10-12 paperiseen
muffinivuokaan. Pane jokaiseen muffiniin hillosilmä appelsiinimarmeladista.
Paista muffineita 200 asteessa 12-15 minuuttia.
Puuteroi jäähtyneet muffinit tomusokerilla
ja tarjoa Earl Grey -glögin kanssa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!