Blondin joulujansson

Niin kauan kun aatonaaton iltaani on kuulunut haudoilla käynti, tuo naapurimaan joulupöytään kuuluva suolainen ja kermainen herkku eli janssoninkiusaus on ollut osa myös minun joulumenutani.


Janssoninkiusaus kuuluu ruotsalaisten joulupöytään. 
   

Jouluna riittää hommaa ja huisketta aivan riittävästi. Siksi tämä jansson syntyykin alle 10 minuutissa  pakastetusta peruna-sipulisekoituksesta uunivalmiiksi ja odottaa sitten valmiiksi muhineena haudoilta palaavia.
Blondin janssonissa ei käytetä anjovista vaan ravintolfileitä. Mielestäni janssonissa pitää olla reilusti kalaa ja käytän siihen myös ronskisti sillipurkin lientä.  Ei siis mikään jokaipäiväinen terveysherkku suolan ja rasvan suhteen! Suolapurkilla en omaa janssonia tehdessäni sitten käy. 
Eilen ripsautin kerman joukkoon hieman kanelia. Toimii, sillä kuuluuhan kaneli osa myös anjoviksien mausteliemen maustesekoitusta.

Blondin joulujansson
4-6 annosta
3 pussia (à 500 g) peruna-sipulisekoitusta
noin 100 g ravintolafileitä (tai anjovista)
3/4 dl ravintolafileiden lientä
1 dl tillisilppua
1/2 l kuohukermaa
ripaus kanelia
Lado jäinen peruna-sipulisekoitus ja anjovikset kerroksittain voideltuun vuokaan.  Ripsauta kerman joukkoon hieman kanelia.
Kypsennä 200 asteessa noin tunnin ajan tai kunnes jansson on kypsä.

Tarjoa etikkapunajuurien ja suolakurkkujen kanssa.



Ravintolafileet ovan huomattavasti edullisempia kuin anjovikset.

Kommentit

Näitä on luettu