Uuteenvuoteen latinotwistillä


Jos kaipaa vuodenvaihteen ruokiin vähän latinopotkua, niin joulunajan perinteiset kalat ja possut voi valmistaa myös meksikolaiseen tapaan. Tämä menu sopii mainiosti uudenvuoden vastaanottamiseen.  

Meksikolainen menu 

Ohjeet keittokirjastani  Lauantaina lautasella - Herkuttelua ystävien kanssa.
Ceviche, guacamole, minitortilla/maissilastut
x
Ylikypsä porsaanniska,  Mole-kastike
Uunijuurekset
tai
Piparinen nyhtöpossu, tortillat, salaatti
x
Jäädytetty sitruunajuustokakku



Ceviche
yht. 400 g valkoista ja punaista kalaa, esim. siikaa ja nieriää tai kirjolohta
1 dl limettimehua
1 punasipuli
1 ruukku korianteria
½ punainen chli

½ dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
TARJOILUUN
tortilloita tai maissilastuja
Leikkaa kala pieniksi, sormenpään kokoisiksi paloiksi. Sekoita joukkoon ½ dl limettimehua ja anna kalojen marinoitua jääkaapissa noin neljä tuntia.
Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna chili ja korianteri. Sekoita kasvisten joukkoon loput limettimehusta, öljy ja suola.
Valuta kalasta pois ylimääräinen neste. Lisää kalapalat kasvisten joukkoon. Anna maustua vielä vartin verran.
Tarjoile ceviche maissilastujen kanssa tai pienestä tortillasta guacamolen kanssa .



Cevichen voi tarjota pienistä vehnätortilloista guacamolen kanssa.

Glogimausteinen ylikypsä porsaanniska
6–8 annosta
noin 2 kg porsaan niskaa eli kasleria
3 rkl merisuolaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl glögimaustetta
2 laakerinlehteä

Hiero merisuola lihan pintaan. Anna lihan suolautua noin 2 tuntia. Pyyhi suolat pois, huuhtele ja kuivaa tarvittaessa. Jos sidot lihan puuvillalangalla, se pysyy paremmin koossa.
Laita liha uunivuokaan. Lisää lohkottu sipuli, hienonnetut valkosipulinkynnet sekä mausteet. Pistä lihan paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari ja peitä vuoka tiiviisti alumiinifoliolla. Kypsennä possua 100-asteisessa uunissa kunnes lihalämpömittari näyttää 78–82 astetta. Tässä kuluu noin 6–7 tuntia.
Leikkaa lihasta siivuja ja tarjoa Mole-kastikkeen kanssa.

Ylikypsä porsaaniska saa makunsa joulumausteista ja suklaisesta Mole-kastikkeesta

Mole-kastike
1 punainen chili
1 jalapeno
2 tl korianterinsiemeniä
1 tl seesaminsiemeniä
1 dl mantelilastuja
5 mustapippuria
3 mausteneilikkaa
1 sipuli
1 Solo-valkosipulinkynsi
1 rkl kaakaojauhetta
1 tlk tomaattimurskaa
1 kanelitanko
1 rkl sokeria
1 ½ dl kasvislientä
100 g vähintään 70% tummaa suklaata
Murskaa chilit, korianterinsiemenet, seesaminsiemenet, mantelit, pippurit ja neilikat huhmareessa ja paahda mausteita kuivalla pannulla pari minuuttia. Kaada mausteet toiseen astiaan jäähtymään.
Silppua sipuli ja hienonna valkosipuli. Kuullota sipulisilput pannulla tilkassa öljyä, lisää kaakaojauhe. Lisää pannulle mausteseos, tomaattimurska, kanelitanko ja kasvisliemi. Hauduta kastiketta noin puoli tuntia.
Soseuta kastike sauvasekoittimella. Lisää joukkoon raastettu suklaa ja anna sen sulaa kastikkeeseen. Tarkista suola.

Nyhtöpossun voi kääräistä myös tortillaan meksikolaisen salsan ja salaatin kanssa. 


Blondin nyhtöpossuohje löytyy täältä.



Jäädytetyn sitruunajuustokakun voi tehdä pakastimeen etukäteen. 


Jäädytetty sitruunajuustokakku
6–8 annosta
 600 g sitruunatuorejuustoa tai mascarponea
1 tlk (2 ½ dl) kookoskermaa
1 dl lemon tai lime curd -tahnaa
½ dl tomusokeria
1 limetin mehu ja raastettu kuori
2–3 rkl sitruslikööriä, esimerkiksi Triple Seciä
4 liivatelehteä
½ pkt (noin 30 kpl) Marie-keksejä
KORISTELUUN
yhden limetin raastettu kuori
(tomusokeria)
Sekoita keskenään juusto, kookoskerma, lemon curd, tomusokeri, likööri ja raastettu limetin kuori.
Kuumenna limettimehu ja sulata siihen kylmässä vedessä  liotetut ja kuivaksi puristetut liivatelehdet. Lisää liivateseos  juustoseoksen joukkoon hyvin sekoittaen.
Vuoraa (halkaisija 24 cm) irtopohjavuoka leivinpaperilla. Pane vuoan pohjalle puolet kekseistä  ja kaada päälle puolet juustotäytteestä. Toista, jätä juustokerros päällimmäiseksi.
Peitä vuoka kelmulla ja pane torttu pakastimeen 2–3 tunniksi.
Irrota torttu vuoasta, koristele raastetulla limetinkuorella (ja tomusokerilla). Leikkaa leivoksiksi. Tarjoa hieman kohmeisena.





Cono Sur Bicileta Pinot Noir 2014, 8,98 e
Chileläinen keskitäyteläinen punaviini on valmistetttu Pinot Noir -rypäleistä. Notkean kisikkainen viini sopii meksikolaisen fiestapöytään, jossa tarjolla on pitkään haudutettua possua ja monenlaista salsaa ja salaattia. 

Kommentit

Näitä on luettu