Kinkku on yhä kunkku!

Monille joulu ei ole joulu, ellei juhlapöydän keskipiste ole kinkku. Vaikka joka vuosi media tarjoaa runsaasti uusia ja innovatiivisia vaihtoehtoja perinteisille jouluherkuille, mikään mittari ei osoita, että kinkun asema suomalaisessa joulupöydässä horjuisi.

Kaupan antamien ennakkotietojen mukaan kinkkua myydään tänä vuonna ihan yhtä paljon kuin ennenkin eli noin seitsemän miljoonaa kiloa. Lyhyellä matikalla jakaen tämä tarkoittaisi sitä, että jokainen suomalainen huitaisee sitä huiviinsa joulusesongin aikana noin puolentoista kilon verran. Sehän ei tietysti ihan pidä paikkaansa, kun kaikki eivät kinkulle kumarra. Mutta aika sikamaiset bileet jouluna on käynnissä lähes joka niemessä ja notkelmassa.

Kinkku on made in Finland

Suomi on yhä omavarainen sianlihan suhteen, vaikka sikatilojen määrä on vuosikymmenessä romahtanut. Tilojen koko on vastaavasti suurentunut ja tuotanto tehostunut.

Yksi kinkku kymmenestä on kotoisin muualta kuin kotimaiselta sikatilalta, ja yleensä tuontipossu matkustaa tänne Tanskasta. Sinivalkoisista kinkuista joka toinen tulee marketin tiskiin Atrialta, muut kotiosoitetarrat näyttävät kinkkujen olevan kotoisin HK:lta ja Herra Snellmanilta.

Suomalaisen lihan laatu on korkealla tasolla. Lääkkeiden käyttö on täällä vähäistä ja sikatauteja vastaan taistellaan tehokkaasti. Sen sijaan lehdet kertoivat juuri joulun alla tuontikinkkujen kantavan mm. mrsa:ta eli sairaalabakteeria.

Vaikka kinkku kuuluukin joulupöytään, silläkin on omat trendinsä. Suuntaus on se, että kuluttajat ostavat yhä pienempiä kinkkuja ja luomukinkku on yhä useamman valinta.  Luomukinkun tarjonta on kaksinkertaistunut viime vuodesta. Silti se on vielä marginaalista, vain joka sadas kinkku on luonnonmukaisesti tuotettu.

Kinkkua on siinä monenlaista
Harmaasuolattu, punasuolattu, tuoresuolattu... Mitä ihmettä nuo määreet tarkoittavat? Kuluttajalla saattaa mennä sormi suuhun kinkkuviidakossa.

Harmaasuolattu kinkku on suolattu suolalla, joka ei sisällä nitriittiä.
Punasuolattu kinkku taas on suolattu suolalla, joka sisältää nitriittiä.
Tuoresuolattu kinkku termiä voidaan käyttää ainoastaan, jos kinkku on ollut tuore ennen suolaamista. Varastoitua ja pakastettua kinkkua ei saa kutsua tuoresuolatuksi.
Juhlakinkku on luuton kinkku, potkalla tai ilman.
Perinteinen joulukinkku tarkoittaa hieman pyöristettyä kinkkua suoliluulla tai ilman.
Pieni joulukinkku tarkoittaa nimensä mukaisesti 2.5- 5,5 kiloa painavaa luutonta tai luullista, raakaa kinkkua.
Kinkkurulla on luuttomasta kinkusta tehty rulla.
Luomukinkku on possusta, joka on nauttinut luomurehua. Eikä ole koskenut eläessään soijaan! Luomupossulla on myös ollut enemmän kasvutilaa ja se on päässyt kesällä nauttimaan auringosta ihan ulkosalla.



Joulun 2015  uutuus kinkkurintamalla on HooKoon Mestarin juhlakinkku, joka on premium-versio luuttomasta juhlakinkusta. Kinkku muotoillaan käsityönä  ja sen sisältä on poistettu rasvaa. Nahasta on jätetty kinkun pääälle 25x10 sentin kokoinen hattu. 

Lihalämpömittari on kinkunpaiston tärkeä apuväline
Kinkunpaisto on monelle rituaali. Meikäläiselle se on tarkoittanut aamuyöstä havahtumista uunista leviävään kypsän kinkun viettelevään tuoksuun. Tosin en luota vain nenääni. Käytän aina elektronista, hälyttävää lihalämpömittaria ja kypsennän kinkkuni 77 asteeseen. Silloin kinkku on vielä mehevä ja minun mieltymysteni mukainen. Jos olet ylikypsän, murenevan kinkun ystävä, pitää sisälämpötilan olla 83 astetta tai jopa vähän yli. Varo kuitenkin, ettei kinkusta tule liian kuiva. Kinkun sisälämpötila nousee vielä vähän sen jälkeen kun otat sen ulos uunista. Ota kinkku uunista noin 10 minuuttia ennen tarjoilua. Voit tarjoilla kinkun myös kylmänä tai huoneenlämpöisenä.


Entäs sitten se paistolämpötila? Kookas kinkku kypsennetään uunissa 125 asteessa (kiertoilmauunissa 100 asteessa). Muutaman kilon kinkun tai kinkkurullan voi kypsentää myös 150 asteessa. Mutta muista käyttää sitä mittaria!

Kommentit

Näitä on luettu