Kinkku on yhä kunkku!
Monille joulu ei ole joulu, ellei
juhlapöydän keskipiste ole kinkku. Vaikka joka vuosi media tarjoaa runsaasti uusia
ja innovatiivisia vaihtoehtoja perinteisille jouluherkuille, mikään mittari ei osoita,
että kinkun asema suomalaisessa joulupöydässä horjuisi.
Kaupan antamien ennakkotietojen mukaan
kinkkua myydään tänä vuonna ihan yhtä paljon kuin ennenkin eli noin seitsemän
miljoonaa kiloa. Lyhyellä matikalla jakaen tämä tarkoittaisi sitä, että jokainen
suomalainen huitaisee sitä huiviinsa joulusesongin aikana noin puolentoista
kilon verran. Sehän ei tietysti ihan pidä paikkaansa, kun kaikki eivät kinkulle
kumarra. Mutta aika sikamaiset bileet jouluna on käynnissä lähes joka niemessä
ja notkelmassa.
Kinkku on made in Finland
Suomi on yhä omavarainen sianlihan
suhteen, vaikka sikatilojen määrä on vuosikymmenessä romahtanut. Tilojen koko
on vastaavasti suurentunut ja tuotanto tehostunut.
Yksi kinkku kymmenestä on kotoisin
muualta kuin kotimaiselta sikatilalta, ja yleensä tuontipossu matkustaa tänne Tanskasta.
Sinivalkoisista kinkuista joka toinen tulee marketin tiskiin Atrialta, muut
kotiosoitetarrat näyttävät kinkkujen olevan kotoisin HK:lta ja Herra Snellmanilta.
Suomalaisen lihan laatu on korkealla
tasolla. Lääkkeiden käyttö on täällä vähäistä ja sikatauteja vastaan
taistellaan tehokkaasti. Sen sijaan lehdet kertoivat juuri joulun alla
tuontikinkkujen kantavan mm. mrsa:ta eli sairaalabakteeria.
Vaikka kinkku kuuluukin joulupöytään,
silläkin on omat trendinsä. Suuntaus on se, että kuluttajat ostavat yhä pienempiä
kinkkuja ja luomukinkku on yhä useamman valinta. Luomukinkun tarjonta on kaksinkertaistunut
viime vuodesta. Silti se on vielä marginaalista, vain joka sadas kinkku on
luonnonmukaisesti tuotettu.
Kinkkua on siinä monenlaista
Harmaasuolattu, punasuolattu,
tuoresuolattu... Mitä ihmettä nuo määreet tarkoittavat? Kuluttajalla saattaa
mennä sormi suuhun kinkkuviidakossa.
Harmaasuolattu kinkku on
suolattu suolalla, joka ei sisällä nitriittiä.
Punasuolattu kinkku taas on
suolattu suolalla, joka sisältää nitriittiä.
Tuoresuolattu kinkku termiä
voidaan käyttää ainoastaan, jos kinkku on ollut tuore ennen suolaamista.
Varastoitua ja pakastettua kinkkua ei saa kutsua tuoresuolatuksi.
Juhlakinkku on luuton
kinkku, potkalla tai ilman.
Perinteinen joulukinkku
tarkoittaa hieman pyöristettyä kinkkua suoliluulla tai ilman.
Pieni joulukinkku
tarkoittaa nimensä mukaisesti 2.5- 5,5 kiloa painavaa luutonta tai luullista,
raakaa kinkkua.
Kinkkurulla on
luuttomasta kinkusta tehty rulla.
Luomukinkku on
possusta, joka on nauttinut luomurehua. Eikä ole koskenut eläessään soijaan!
Luomupossulla on myös ollut enemmän kasvutilaa ja se on päässyt kesällä
nauttimaan auringosta ihan ulkosalla.
Joulun 2015 uutuus kinkkurintamalla on HooKoon Mestarin juhlakinkku, joka on premium-versio luuttomasta juhlakinkusta. Kinkku muotoillaan käsityönä ja sen sisältä on poistettu rasvaa. Nahasta on jätetty kinkun pääälle 25x10 sentin kokoinen hattu.
Joulun 2015 uutuus kinkkurintamalla on HooKoon Mestarin juhlakinkku, joka on premium-versio luuttomasta juhlakinkusta. Kinkku muotoillaan käsityönä ja sen sisältä on poistettu rasvaa. Nahasta on jätetty kinkun pääälle 25x10 sentin kokoinen hattu.
Lihalämpömittari on kinkunpaiston tärkeä apuväline
Kinkunpaisto on monelle rituaali.
Meikäläiselle se on tarkoittanut aamuyöstä havahtumista uunista leviävään
kypsän kinkun viettelevään tuoksuun. Tosin en luota vain nenääni. Käytän aina
elektronista, hälyttävää lihalämpömittaria ja kypsennän kinkkuni 77 asteeseen. Silloin
kinkku on vielä mehevä ja minun mieltymysteni mukainen. Jos olet ylikypsän,
murenevan kinkun ystävä, pitää sisälämpötilan olla 83 astetta tai jopa vähän
yli. Varo kuitenkin, ettei kinkusta tule liian kuiva. Kinkun sisälämpötila
nousee vielä vähän sen jälkeen kun otat sen ulos uunista. Ota kinkku uunista
noin 10 minuuttia ennen tarjoilua. Voit tarjoilla kinkun myös kylmänä tai
huoneenlämpöisenä.
Entäs sitten se paistolämpötila? Kookas
kinkku kypsennetään uunissa 125 asteessa (kiertoilmauunissa 100 asteessa).
Muutaman kilon kinkun tai kinkkurullan voi kypsentää myös 150 asteessa. Mutta
muista käyttää sitä mittaria!
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!