Blinipizza eli valkoinen mätipizza, jossa hävikki muuttuu herkuksi.
Pizza syntyi bliherkuttelun jämistä eli mädistä, sipulista ja sienisalaatista. |
Kummasti sitä pizzaa rupeaa tekemään mieli kinkun ja joululaatikoiden jälkeen. Kinkkupizza ei minulle kuitenkaan uppoa tässä vaiheessa elämää.
Käytyäni sunnuntai-iltana kinkunsulatusjumpassa, tein Pizza Biancon niistä blinipöydästä jääneistä aineksista, jotka pitäisi vielä hyödyntää ennen kuin niille saapuu noutaja. Mäti kun on herkkä pilaantumaan.
Niinpä duunasin sellaisen
pizzan, jota en ole aikaisemmin tehnytkään, nimittäin mätipizzan, jossa ei ole
lainkaan juustoa. Vaikka itse kehunkin,
tuli aivan törkeän hyvää.
Pizza vaihe vaiheelta: esipaista pohja, käytä sienisalaatti ja sipuli uunissa, viimeistele mädillä ja rucolalla. |
Blinipizza tai valkoinen mätipizza
POHJA
2 dl vettä
15 g hiivaa tai 2 tl kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl öljyä
TÄYTE
2-3 dl suolasienisalaattia,
jossa on sipulia.
1, 2 dl smetanaa
1 punasipuli
noin 100 g kirjolohenmätiä
ripaus mustapippuria
rucolaa
Pane uuni kuumenemaan 250
asteeseen. Pane samalla pelti uuniin. Kuuman pellin avulla saat pizzaasi rapean pohjan.
Tee pizzapohja. Liuota hiiva
kädenlämpöiseen veteen, lisää suola, sokeri ja öljy. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja käytä lämpimämpää taikinanestettä (42 astetta). Lisää vehnäjauhot
vähitellen ja vaivaa taikina kimmoisaksi palloksi. ( Minä teen pizzapohjan aina
monitoimikoneella. Silloin kuivat aineet mitataan koneen kulhoon ja koneen käydessä lisätään vesi,
johon hiiva on liuoitettu. Kuivahiiva on tietty jo jauhojen joukossa. Myös öljy on veden seassa. Kun taikina on muodostunut koneessa palloksi, se on valmis.) Kohota pohjaa puolisen tuntia.
Kauli taikina ohueksi
levyksi leivinpaperin päällä ja siirrä
se sillä kuuman uunipellin päälle. Esipaista pohjaa viitisen minuuttia tai
kunnes se saa hieman väriä.
Leikkaa kuorittu punasipuli
hyvin ohuiksi suikaleiksi tai renkaiksi.
Sekoita smetana suolasienien joukkoon.
Levitä sienisalaatti pizzapohjan päälle.
Ripottele pinnalle punasipulirenkaat. Paista pizzaa uunissa noin 10 minuuttia tai
kunnes sipuli saa hieman väriä.
Ota pizza uunista ja lusikoi
pinnalle mätiä haluamasi määrä. Rouhi päälle hieman mustapippuria. Viimeistele pizza rucolalla ja nauti tulikuumana.
Maistui aivan tautisen hyvältä kylmän oluen kanssa!
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!