Jeesuksen jalanjäljillä eli viinimatkalla Israelissa
Pohjois-Israelin
Galileassa kaikki, viinistä ja oliiveista lähtien, tuntuu jotenkin
historialliselta. Kukkuloille levittäyvät viinitarhat näyttävät varmaankin
samanlaisilta kuin Jeesuksen aikoina, mutta alueen lähihistoriasta muistuttavat
läsnäolollaan teillä partioivat sotilasajoneuvot.
Juttuni Israelin
viinintotannosta julkaistu Viinilehdessä 3/2014
Ajaessamme Golanin
kukkuloita halkovia teitä Ylä-Galileaan, bongaamme tienviitoista sellaisia
paikannimiä kuten Nasaret, Kapernaum, Kaana tai Genesaretinjärvi. Pidämme
pientä raamatullista tietokilpailua siitä, mitä kyseisissä paikoissa kerrotaan
tapahtuneen. Nasaret ja Kaana toivat täydet pisteet. Kukapa kristillisen
kasvatuksen saanut viinifriikki ei muistaisi, että Jeesus Nasaretilainen teki
ensimmäisen ihmetekonsa muuttamalla veden viiniksi Kaanassa pidetyissä häissä
(Joh 2:1-11).
Galileaa kutsutaan usein Israelin Provenceksi. Alue on pitkään ollut tunnettu maataloustuotteistaan, mutta lisääntyvässä määrin myös viinintuotannosta. Viinimaana Israel on nuori, sillä kauppallisesti merkittävä viinintuotanto käynnistyi maassa vasta1980-luvulla. Koska maa on pinta-alaltaan vain Uudenmaan läänin kokoinen, siitä ei koskaan tule tuotantomäärällisesti suurta viinimaata. Nykyisin maassa toimii noin 250 viinitilaa, joista 85 prosenttia on perustettu viimeisen vuosikymmen aikana Siksi tiloilla pyritään keskittymään määrän sijasta laatuviinien tuottamiseen.
Galileaa kutsutaan usein Israelin Provenceksi. Alue on pitkään ollut tunnettu maataloustuotteistaan, mutta lisääntyvässä määrin myös viinintuotannosta. Viinimaana Israel on nuori, sillä kauppallisesti merkittävä viinintuotanto käynnistyi maassa vasta1980-luvulla. Koska maa on pinta-alaltaan vain Uudenmaan läänin kokoinen, siitä ei koskaan tule tuotantomäärällisesti suurta viinimaata. Nykyisin maassa toimii noin 250 viinitilaa, joista 85 prosenttia on perustettu viimeisen vuosikymmen aikana Siksi tiloilla pyritään keskittymään määrän sijasta laatuviinien tuottamiseen.
Viininvalmistuksen kehto
Olemme
viininvalmistuksen kehdossa kun kurkimme Yironissa kallioperään hakattuun
½ metriä x 3 metriä kokoiseen reikään Galil Mountain Wineryn
pääviinintekijä Micha Vaadian kanssa. Vaatimattoman näköinen
kuoppa on toiminut viininpuristimena aikakaudella, jolloin Jeesus vaelteli
näillä seuduilla. Arkeologisissa kaivauksissa Hermon-vuorelta aina Negevin
autiomaahan maasta on löydetty useita viininpuristimia ja säilytysastioita,
jotka todistavat alueen kehittyneestä viiniteollisuudesta jo ennen ajanlaskumme
alkua.
- Täällä
valmistettiin viiniä yli 2000 vuotta ennen kuin kreikkalaiset ja roomalaiset
toivat viiniköynnöksen Eurooppaan. Kaivauksissa löydetyissä kolikoissa ja
ruukuissa on usein kuvattuna rypäleterttuja ja viiniköynnöksiä, viinihistoriaa
tutkinut Vaadian kertoo.
- Viinin tuotanto oli huipussaan noin 500 vuotta eKr eli aikakaudella, jota juutalaiset kutsuvat Jerusalemin toisen temppelin aikakaudeksi. Juutalaisten kansannousussa 68 jKr surmansa sai noin 1,1 miljoonaa juutalaista roomalaisten kukistaessa kapinaa. Sotien seurauksena kukoistava viinikulttuuri vaipui Ruususen uneen vuosisadoiksi ja monet alkuperäisrypäleet katosivat.
- Viinin tuotanto oli huipussaan noin 500 vuotta eKr eli aikakaudella, jota juutalaiset kutsuvat Jerusalemin toisen temppelin aikakaudeksi. Juutalaisten kansannousussa 68 jKr surmansa sai noin 1,1 miljoonaa juutalaista roomalaisten kukistaessa kapinaa. Sotien seurauksena kukoistava viinikulttuuri vaipui Ruususen uneen vuosisadoiksi ja monet alkuperäisrypäleet katosivat.
Jäljet johtavat Ranskaan
Viiniprinsessan
henkiinherättäjäksi tarvittiin ranskalainen paroni Edmond de
Rothschild eli legendaarisen ranskalaisen Château Lafiten viinitilan
omistaja.
Tarinan mukaan Rothschildin
isä sijoitti neljä miljoonaa frangia Châteu Lafiteen. Poika pisti paremmaksi
sijoittamalla vuosina 1882-1890 lähes kolminkertaisen määrän eli 11 miljoonaa
frangia Carmelin vuorella sijaitseviin Rishon Letzionin ja Zichron Ya´akov
viinitiloihin. Rothschildin panostusta voidaan pitää Israelin modernin
viinituotannon lähtölaukauksena.
Rothscildin liiketoimintaa
ei niinkään ohjannut rakkaus viiniin vaan bisnesnenä. Edmond de Rothschild näki
mahdollisuuden laajentaa liiketoimintansa tuottamalla kosher-viinejä eri puolilla
maailmaa asuville juutalaisille. Samalla luotava viiniteollisuus muodostaisi
vakaan taloudellisen pohjan uusille, vasta maahanmuuttaneille
juutalaisyhteisöille, joita virtasi maahan mm. Romaniasta ja Venäjältä.
Rothschild sijoitti
runsaasti pääomaa viinitarhojen istutukseen ja kutsui Bordeauxista
asiantuntijoita ja viinintekijöitä konsulteiksi. Viinitarhoille istutetiin
Etelä-Ranskalle tyypillisiä rypälelajikkeita, kuten Alicante Bouchet-, Clairette-, Carignan-, Grenace-, Muscat- ja Semillion-lajikkeita. Kuuman
ilmaston vuoksi viininvalmistamot ja kellarit kaivettiin maan alle.
Carmelin viinitila syntyi
vuonna 1882.Vuonna 1957 hänen perikuntansa myi osuutensa viinitaloista
paikalliselle moshavmille eli osuuskunnalle, jonka jäsenet olivat kasvattaneet
rypäleitä Rothschildille vuodesta 1906. Yritys otti nimen Carmel Mizrachi ja se
olikin Israelin merkittävin viinintuottaja aina 1980-luvulle asti, jolloin
yritys hallitsi 90 prosenttia paikallisista viinimarkkinoista. Luku on nyt
tippunut alle 50 prosentin, mutta Carmel on edelleen Israelin suurin
viinintuottaja 10 miljoonan pullon vuosituotannollaan.
Viinivallankumous alkoi 1970-luvulla
Varsinainen
viinivallankumous maassa alkoi 1970-luvulla kun Kalifornian yliopiston
professori Cornelius Ough vieraili Israelissa ja totesi
Golanin kukkuloiden maaperän ja ilmaston olevan ihanteellinen viininviljelyyn.
Vulkaaninen maaperä on sopivan kuiva ja suhteellisen viileän ilmaston ansiosta
kasvukausi on pitkä. Kesällä köynnökset saavat kasteen ansiosta luonnostaan sopivasti
vettä. 1976 kukkuloille istutettiin ensimmäiset köynnökset.
- Sadonkorjuuaika on
heinäkuusta aina marraskuun ensimmäiseen viikkoon. Siksi viiniemme luonteet
peilaavat kiinnostavasti alueen erilaisia mikroilmatoja, Golan Hights Wineryn
viinikouluttaja, rabbi Shalom Aronzon sanoo esitellessään
karttaa, josta näemme nykyisten tarhojen sijainnin.
- Jos huomaamme jonkun
tarhoistamme tuottavan aivian erityislaatuista satoa, annamme sille
mahdollisuuden laulaa sooloa ja valmistamme yhden tarhan viiniä.
Golan Hights Winery on Israelin tunnetuin viinitalo
Katzrinissa sijaitsevan
Golan Hights Wineryn omistaa neljä kollektiivista kibbutsia ja neljä
osuustoiminnallista moshavimia, jotka myös kasvattavat rypäleet. Tilalla on
käytössä nykyaikaiset murskaus-, puristus- ja pumppauslaitteet sekä
terästankit, joiden lämpötilaa valvotaan elektronisesti. Kypsytykseen käytetään
vain hienoimpia tammitynnyreitä.
Kun Golan Hights Winery
vuonna1984 toi markkinoille Yarden- ja Gamla –viinit, niiden hehkutettiin
olevan ensimmäiset, kansainvälistä tasoa olevat laatuviinit. Tilan sanotaankin
nostaneen Israelin viinimaailman kartalle. Vuosien varrella viinit ovat
napsineet erinomaisia arvosteluja suurissa kansainvälisissä viinikilpailuissa.
Talo tuottaa yhden tai
useamman rypäleen viinejä sekä perinteisillä menetelmillä valmistettuja
kuohuviinejä, joita markkinoidaan nimillä ”Yarden”, ”Gamla” ja ”Golan”. Yarden
on tilan pisimpään kypsytetty lippulaivabrändi, Gamlat ovat pääsääntöisesti
yhden rypäleen viinejä ja Golan-merkillä valmistetut pöytäviinit ovat
tarkoitettu nuorena nautittaviksi. Yarden-brändin huippuviinejä ovat
bordeux-tyyliset Katzrin-sarjan viinit, joita valmistetaan vain parhaina
viinivuosina. Saman sateenvarjon alla ovat myös tilan tarhaviinit.
Pääviinintekijä Victor
Schonefieldin tiimissä työskentelee nuoria viinintekijöitä, jotka ovat
kouluttautuneet Australiassa, Kaliforniassa, Etelä-Afrikassa ja Ranskassa.
Koska tarhat sijaitsevat
400-1200 metrin korkeudessa merenpinnasta ja lämpötilavaihtelut niillä voivat
olla 5-12 astetta, se mahdollistaa erilaisten rypälelajikkeiden viljelyn. Golan
Hightsilla on myös yksi luomutarha, Odem, joka sijaitsee Hermon-vuoren
rinteillä 1150 metrin korkeudessa. Viljellyt rypälelajikkeet ovat
kansainvälisiä. Pohjois-Golanilla viljellään Chardonnayta, Sauvignon Blancia,
Gewürtztramineria, Rieslingiä, Pinot Noiria, Sangiovese ja Viognieria.
Keski-Golan taas tarjoaa parhaat olosuhteet Cabernet Sauvignon-, Merlot-,
Cabernet Franc- Malbec- Syrah- ja Gamay Noir -rypäleille. Etelä-Golanilla tuotetaan
Muscat Canelli-, Muscat of Alexandira -, Cabernet Sauvignon- ja
Syrah-rypäleitä.
Golan Hights Winery on maan
kansainvälisesti tunnetuin viinitalo. Tila tuottaa viiniä noin 4,5 miljoonaa
pulloa vuodessa. Tästä 80 prosenttia myydään paikallisesti ja 20 prosenttia
tuotannosta menee vientiin. Viinejä viedään 30 maahan, ja määrä on 38
prosenttia koko Israelin viiniviennistä.
Viiniharrastus heräsi 1990-luvulla
1990-luvulla talous voi
hyvin ja maassa vallitsi ainakin näennäinen rauha. Noususuhdanteessa israelilaisetkin
aloivat kaivata elämäänsä dolce vitaa. Se näkyi niin viini- kuin
ruokakulttuurin nopeana kehityksenä. Aikaisemmin coca colaa punaviiniinsä
sekoittaneet tai valoviinisprizeriä nauttineet kuluttajat suuntasivat katseensä
nyt laatuviineihin. Viiniä ryhdyttiin tuomaan maahan kaikkialta maailmasta,
laadukkaita viinikauppoja avattiin ja hepreankielisiä viinilehtiä alkoi
ilmestyä.
Golanin kukkuloilla maaperä on tiilenpunaista.
Gail Mountinin viinit paritetaan ruokaan
Ruoka ja viini kulkevat
täälläkin käsikädessä. Vuonna 2000 perustetun Galil Mountain -viinitilan
pääviinintekijä Micha Vaadia tunnetaan siitä, että hän rakentaa viininsä paitsi
terroir- myös ruokalähtöisesti. Ensin Vaadia miettii, minkä kanssa viini
nautitaan ja sen jälkeen minkälainen sen tulisi rakenteeltaan olla
muodostaakseen ruoan kanssa täydellisen parin. Ja ruokaviinejä viinit tastingin
perusteella pitkälti olivatkin. Tilan kolmesta viinisarjasta edullisimmat Galil
Mountain –viinit ovat tarkoitettu nuorena juotaviksi, Galil-sarja ilmentävää
alueen erityispiirteitä ja pitkään kypsytetyt, moniulotteiset Upper Galil
–viinit on tehty kestämään pitkääkin varastointia.
- Viinit ovat kuin
vaatteet; eri viinit sopivat eri tilaisuuksiin. Joskus on tarpeellista
sonustautua frakkiin, mutta rennnoissa illanistujaisissa farkut tai verkkarit
ovat mukavin asuste, Vaadia naurahtaa kaataessaan lasiin suosikiseni noussutta
Galil Pinot Noiria 2011. Täydellinen ruokaviini ankan kaveriksi.
Millenium toi
butiikkitalot
Vuosituhannen vaihteessa
viinitrendi oli kuumimmillaan ja maahan syntyi lukuisia pieniä
butiikki-viinitiloja. Monet viinitarhojen omistajat päättivät ryhtyä tuottamaan
omaa viiniään tai vaihtoehtoisesti viininvalmistus lähti puhtaasta
harrastuksesta. Eräs “hobbywinemaker” oli kemian professori Yair
Margalit, jonka 1989 perustetusta Margalit -tilasta kehittyi ensimmäinen
varteenotettava butiikkitila Israelissa. Hän toimi katalysaattorina muille
aloitteleville yrittäjille kirjoittaen viininvalmistuksen teknologiasta
kirjoja, joita luetaan nyt kaikkialla maailmassa. Yairin ja hänen poikansa Assafin
Bordeaux-lajikkeisiin keskittyneen tilan tuotantomäärät ovat edelleenkin
pieniä, alle 10 000 pulloa vuodessa.
Maan moderni viinintuotanto
perustuu ranskalaiseen tietoon ja kalifornialaiseen erikoisosaamiseen. Monilla
viinitiloilla on heille erikoistilauksina tehdyt viininvalmistusvälineet ja
kansainvälisiä viinintekijöitä löytyy useilta tiloilta. Myös israelilaiset
nuoret käyvät innokkaasti opiskelemassa alaa Australiassa, Kaliforniassa,
Italiassa ja Ranskassa.
Matkalla Tel Aviviin
vierailemme Kerem Ben-Zimrassa yhdellä nousevista butiikkitiloista, Adir
Wineryllä. Vuonna 2003 Rosenberg- ja Ashkenazi –perheiden perustaman tilan
yhteydessä on myös vuohenjuustoja valmistava juustola. Viinin- ja
juustonvalmistuksen yhdistäminen on sekin osa vallalla olevaa trendiä. Tila
tuottaa viiniä nyt 50 000 pulloa vuodessa Cabernet Sauvignon-, Merlot-,
Shiraz-, Cabernet Franc- ja Chardonnay-rypäleistä. Viinejä ja juustoja
yhdistävässä tastingissa pääsemme kokeilemaan mielenkiintoista Blush
Port-viinin ja vuohenjuustojogurttijäätelön yhdistelmää.
Viinillä on tärkä rooli juutalaisuudessa
Viini on tärkeä osa
juutalaisten yhteisöllisyyttä, uskonnollisuutta ja perhe-elämää. Ensimmäisen
viinisiemauksensa poikalapsi saa kahdeksan päivän ikäisenä ympärileikkauksen
yhteydessä. Jokainen sapatti alkaa viinin siunauksella, joten viiniä on aina
tuotettu myös seremoniallisiin tarkoituksiin. Aikaisemmin seremoniallinen viini
pastoroitiin, mikä luonnollisesti vaikutti kosher-viinien maineeseen. Jokainen
voi mielessään kuvitella miltä laatuviinikin maistuu keitettynä.
Vaikka olemmekin hyvin
länsimaiselta vaikuttavassa kulttuurissa, uskonto näyttelee näkyvää roolia.
Kosher tarkoittaa sanana puhdasta tai kelvollista ja kosher-säännökset tulevat
vastaan vierailemme sitten viinitiloilla tai syömme paikallisissa
ravintoloissa. Juutalaisille sääntöjen noudattaminen on osa arkipäivää ja
vääräuskoinenkaan tuskin huomaa lihan puuttumista hotellin runsaasta
aamiaispöydästä tai että illallisella ei tarjoillakaan maitotuotteita.
Kosher-säännökset kun kieltävät nauttimasta liha- ja maitotuotteita samalla
aterialla.
- Pitäkää kädet
taskuissanne, mihinkään ei saa koskea, kuului rabbi Shalom Aronzon
ystävällinen mutta tiukka komento kun teimme tilakierrosta Golan Hights´lla.
Viinikouluttajana toimiva rabbi valvoo tilalla myös kosher-sääntöjen
noudattamista. Tilavierailu on reititetty siten, että vierailijat eivät
vahingossakaan pääse koskemaan viiniin missään vaiheessa. Näemme tankit,
tynnyrit ja pullotuslinjan vain kaiteiden takaa. Jokaisella miespuolisella
työntekijällä on päänsä peittona kipa. Vaikka päähinettä ei tarvitsisi käyttää
kuin rukoillessa, siitä on muodostunut myös eräänlainen juutalaisuuden symboli,
jolla käyttäjä ilmaisee kuuluvansa juutalaiseen kansaan.
Suuri osa Israelissa
kaupallisessa mielessä tuotetuista viineistä on kosheria. Käytännössä se
tarkoittaa sitä, että ainoastaan oikeauskoiset juutalaiset saavat osallistua
viinivalmistukseen aina rypäleiden vastaanotosta viinin pullotukseen.
Kosher-sääntöjä noudatetaan tarkasti, sillä viinien markkinointikohteet ovat
eri puolilla maailmaa sijaitsevat juutalaisyhteisöt.
Ollakseen
kosher, viinivalmistuksessa täytyy noudattaa seuraavia sääntöjä:
* Rypäleitä saa korjata
vasta nelivuotiaasta köynnöksestä.
* Muita kasviksia tai
hedelmiä ei saa kasvattaa viiniköynnösrivistöjen välissä.
* Viiniköynnöksen tulee
saada levätä joka seitsemäs vuosi ja silloin niistä ei saa korjata satoa.
* Viini tulee korjata
kosher-välineillä, jotka pitää myös puhdistaa säädösten mukaan.
* Kun rypäleet saapuvat
tilalle, vain oikeauskoiset juutalaiset saavat olla tekemisissä
viininvalmistuksen kanssa. Rabbi valvoo viininvalmistusta.
* Kaikki viinintuotannossa
käytettävät aineet kuten hiivat, tulee olla kosheria.
* Symboolinen määrä viiniä
tulee kaataa pois tankeista tai tynnyreistä, joissa viini on valmistettu
Jerusalemin Temppelin muistoksi.
Kosher-säädöksillä ei
varsinaisesti ole mitään vaikutusta viinin laatuun tai makuun. Pienillä
tiloilla ei välttämättä ole mahdollisuuksia noudattaa kosher-säädöksiä, joten
pulloissa on selvästi merkittynä onko viini kosheria vai ei.
Kiistatta Israelissa
tuotetaan nyt itäisen Välimeren laadukkaimpia viinejä. Niitä voisi kuvailla
Uuden maailman tyylisiksi viineiksi, jotka tulevat vanhimmalta mahdolliselta
viinialueelta. Sieltä, minne Nooa jo viinin istutti.
Israel ottaa boikotit nykyisin vakavasti
Kiista
juutalaissiirtokunnista asutustoimintaa kannattavien juutalaisten ja sitä
vastustavien palestiinalaisten välillä liittyy käsitykseen Israelin valtion
lopullisista rajoista ja mahdollisesta Palestiinan itsenäisyydestä Israelin
rinnalla. Suomi, kuten muutkaan EU-maat, ei tunnusta miehitettyjen alueiden
kuulumista osaksi Israelin valtiota. EU ja YK ovat tuominneet miehitetyille
alueille rakennettavat siirtokunnat ja pitävät niitä yhtenä esteenä rauhalle
palestiinalaisten kanssa. Monet viinitiloista sijaitsevat kiistellyillä
siirtokunta-alueilla Golanin kukkuloilla.
Jos israelilaisten ja
palestiinalaisten rauhanneuvottelut jälleen kaatuvat, EU on uhannut maata
boikotilla. EU-komission tilastojen mukaan EU:n ja Israelin välinen kauppa on
kasvanut tasaisesti 2000-luvulla ja eurooppalaisten boikottien merkitys on
näkyvyydestä huolimatta ollut melko pieni. Israelissa boikotit otetaan
kuitenkin vakavasti, sillä jos vienti Eurooppaan vähenisi 20 prosentilla, se
maksaisi Israelille noin 3,5 miljardia euroa ja tuhansia työpaikkoja.
Riippuvuus on molemminpuolista, ja juuri nyt EU on pikemminkin lisäämässä
yhteistyötä Israelin kanssa, vaikka siirtokunnat rajataan ulkopuolelle.
Finnwatchin raportissa
Alkoa arvosteltiin siirtokuntaviinien myynnistä israelilaiseksi merkittynä.
Alko kertoo arvioineensa tilannetta suhteessa alkoholijuomista säädettyihin
lakeihin ja kuluttajasuojalakiin. Alko korostaa, että komissio ei ole antanut
yhtenäistä merkintäohjetta. Ulkoasiainministeriön kanssa käytyjen keskustelujen
seurauksena Alko kertoo siirtäneensä siirtokuntatuotteet kategoriaan "Muut
maat".
Mehevä ja hilloinen. Keskitäyteläinen, tanniininen, kypsän marjainen, mausteinen punaviini, 11.99 e. |
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!