Blondi testasi: Valion Kiehu-maito
"Puuro paloi pohjaan, ja kattila kaipaa jynssäämistä. Nyt tämä arkinen ongelma on voitettavissa. Uusi, ainutlaatuinen Valio Kiehu™ maitojuoma on helppo keittää mutta vaikea polttaa pohjaan. Maitopohjaiset ruoat syntyvät nyt siis kätevästi, ja onnistut myös teräskattilassa", hehkuttaa Valio joulukuun alussa maitohyllyyn saapunutta uutuuttaan. Niinpä pistin Kiehun testiin ja keitin riisipuuron teräskattilassa. Kuinka kävi?
Idea pohjaanpalamattomasta maidosta syntyi Valion tuotekehityksessä melkein vahingossa vuosituhannen alussa. Maidossa on luontaisesti kahdenlaista proteiinia: kaseiinia ja heraa, jotka ovat herkkiä lämmölle. Kun heraa tutkittiin tarkemmin, keksittiin, että heraproteiinia poistamalla voidaan valmistaa maito, joka on vaikea polttaa pohjaan. Pohjaan palamattoman maidon piti olla kaupoissa jo syyskuussa. Lanseeraus viivästyi, mutta nyt Kiehu löytyy markettien maitohyllystä sopivasti joulupuurosesongin käynnistyessä
Maitouutuus on D-vitaminoitu, ja siinä on rasvaa 2,5 %. Heraproteiinin poistamisen vuoksi Valio Kiehu maitojuomassa on hieman tavallista maitoa vähemmän proteiinia, kalsiumia ja B2-vitamiinia. Erot ravintoaineiden määrissä eivät ole ravitsemuksellisesti merkittäviä Tuote myydään litran pakkauksissa ja Tammiston Citymarket pyysi Kiehusta 1,59 euroa/tölkki.
Maitopohjaista ruokaa ei Valion mukaan tarvitse sekoittaa ja vahtia koko ajan, vaan sen voi antaa kypsyä rauhassa vain välillä hämmentäen.
Kuinka Kiehu pärjäsi Blondin puurotestissä?
Olen lukenut Kiehu-testejä, joissa ollaan keitetty pelkkää maitoa teräskattilassa. Ja ero tavallisen maidon pohjaanpalavuuteen on todellakin näyttänyt ihmeeltä. Samoin kollegat ovat hehkuttaneet Kiehun keitto-ominaisuuksia. Oli siis pakko kokeilla itsekin.
Ostin Kiehua siis keskiviikkona 2.12 ja päätin keittää siitä illalla testimielessä riisipuuron. Normaalisti valitsisin hommaan teflonkattilan, mutta nyt päätin kokeilla sitä mainostettua teräskattilaa.
Keitin puuron ihan Risella-pussin ohjeen mukaan. Okei, riisin joukossa oli hieman mustaa riisiä, koska ajattelin, että mustat jyvät näyttäisivät kauniilta valkoisessa puurossa. Se testi epäonnistui, musta riisi värjäsi puuromaidon vain vähän kummallisen punertavaksi. Se siitä estetiikasta. Mutta tulihan kokeiltua.
Aluksi kaikki meni kuten Strömsössä. Maito tosin kiehahti yli kuten normimaitokin tekee. Eli Kiehu kuohuu.
Hauduttelin puuroa levyn ollessa kakkosella sellaisen tunnin verran. (Editoitu 4.12. Minulla on induktioliesi, jonka säätimien asteikko on 1-10. Käytän säätimen asentoa 2 tai 3 muuhunkin hauduttamiseen. Eikä pala pohjaan. Tunnen siis lieteni.) Kävin sekoittelemassa puuroa silloin tällöin, ehkä vähän harvemmin kuin normisti. Kaikki meni hyvin siihen asti kun puuro sakeni ja se alkoi koostumukseltaan muistuttaa riisipuuroa. Silloin se nappasi kiinni kattilan pohjaan. Kuten viimeinen kuva puuronkeitostani osoittaa.
Kyllä Kiehu HELPOTTI kummasti puuronkeittoa, mutta en sitä ihan ihmemaidoksi tältä istumalta hehkuta.
Löytyykö jatkossa ostoskorista? Kyllä löytyy. Ostan sitä silloin kun tiedän valmistavani vaikkapa valkokastiketta tai muita pohjaan palamisen vaaravyöhykkeessä olevien maitoruokia.
Mutta kuten testi osoitti, jokaisen on kokeiltava itse, jotta tietää mikä hypetyksessä on totta, mikä ei. Ihmemaidoksi kutsuminen on mielestäni liioiteltua.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!