Tuunaa kinkku uuteen uskoon
Joulukinkun
tähteistä syntyy monenlaisia herkkuja tutun kinkkupiirakan, pizzan ja hernekeiton
lisäksi. Tässä idea aamiaiselle, juhlapöytään ja iltapalaksi.
Brunssille
sopii vaikka Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva aamiaisruoka, shaksuka, vaikka muslimit eivät siihen kinkkua
käyttäisikään. Eikä ne juutalaisetkaan. Opin tämän ruoan nimittäin Israelissa, mutta sen kotimaaksi väitetään Tunisiaa.
Ja jos kaappiin jäi kinkun asemesta kalkkunaa, sitä voi käyttää ihan samoihin ruokiin.
Ja jos kaappiin jäi kinkun asemesta kalkkunaa, sitä voi käyttää ihan samoihin ruokiin.
Kinkkushakshuka
4 annosta
250
g kinkkukuutioita
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
2
eriväristä paprikaa
1
rkl öljyä
1
rkl balsamiviinietikkaa
1
tl thaimaalaista chilikastiketta (Sriracha)
1/2-1
tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
2
tl sokeria
3/4
tl suolaa
1
tlk säilyketomaatteja
1
dl vettä
4
kananmunaa
10-15
mustaa, kivetöntä oliivia
ripaus
mustapippuria
1
rkl tuoretta lehtipersiljaa tai rucolaa
Kuori ja hienonna sipuli ja
valkosipulinkynnet, viipaloi paprikat. Paloittele makkara.
Kuumenna öljy isossa,
uuninkestävässä paistinpannussa. Kuullota sipuli ja lisää hetken kuluttua
paprika ja valkosipuli. Kypsennä viitisen minuuttia tai kunnes paprikat ovat
pehmenneet. Lisää balsamiviinietikka ja anna kiehahtaa.
Lisää pannulle kinkkukuutiot,
mausteet, sokeri ja suola. Kääntele parin minuutin ajan. Lisää tomaattisäilyke
ja vesi. Anna hautua miedolla lämmöllä15 minuuttia. Lisää tarvittaessa tilkka
vettä.
Pane uuni kuumenemaan 225
asteeseen.
Tee kastikeseokseen pinnalle pienet kuopat ja riko
niihin kananmunat. Mausta
kananmunat ripauksella pippuria. Ripottele oliivit ruoan pinnalle.
Nosta
pannu uunin keskitasolle viideksi minuutiksi eli kunnes kananmunat ovat
hyytyneet.
Ripottele yrttejä valmiin pannun päälle.
Tarjoa heti tuoreen leivän kanssa.
Quiche Lorraine
eli kinkku-juustopiirakka
purjehti keittiööni 1980-luvulla eikä ole sieltä sen jälkeen häipynyt.
Klassikot kun ovat aina muodissa. Jos
kaappiin jäi joulupöydästä vaikkapa savustettua kalkkunafileetä, sekin käy mainiosti quichen
täytteeseen.
POHJA:
200 g
|
voita tai
margariinia
|
4 dl
|
vehnäjauhoja
|
noin 3 rkl
|
kylmää vettä
tai
valmis piirakkpohja
|
TÄYTE:
noin 300 g
|
purjoa
|
2 rkl
|
öljyä
|
250-300 g
|
(palvi)kinkkua
|
3
|
kananmunaa
|
noin 2 dl
|
kermt
|
2 dl
|
ranskankermaa
|
3 dl
|
juustoraastetta (voit käyttää osaksi sinihomejuustoa)
|
2 rkl
|
silputtua tuoretta
basilikaa
|
ripaus
mustapippuria
|
|
Nypi rasva
ja jauhot murumaiseksi. Lisää kylmää vettä ja sekoita ainekset nopeasti
taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa.
Levitä
taikina piirakkavuokaan (suorakaiteen muotoisen vuoan koko noin 23 x 25 cm tai
pyöreän vuoan halkaisija noin 24 cm). Laita pohja jääkaappiin odottamaan.
Pese,
halkaise ja leikkaa purjo ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna tilkka öljyä ja
kääntele purjosilppua pannussa, kunnes se pehmenee ja maku mietonee. Mausta ja
jäähdytä.
Leikkaa kinkku ja juusto
pieniksi kuutioiksi tai viipaleiksi ja levitä piirakkapohjalle purjon kanssa.
Sekoita kananmunat, kerma
ja ranskankerma ja mausteet. Kaada seos piirakan päälle.
Paista 200 asteessa 35-40
minuuttia aluksi uunin alimmalla ritilätasolla, niin pohja kypsyy rapeaksi. Jos
pinta ei saa tarpeeksi väriä, siirrä piirakka kypsymisen loppuvaiheessa
ylemmälle ritilätasolle.
Tarjoa lämpimämä raikkaan
salaatin kanssa.
Tapanintarjottavaa
Jos kinkkua on reippaasti, kinkku Wellingtonin tapaan on vielä juhlapöytään sopivaa tarjottavaa. Postasin jo ennen joulua HooKoon idean joulukinkun tähdekäytöstä eli Joulukinkkua Wellingtonin tapaan. Jos jääkaappiin jäi sienisalaattia, käyttäisin sen rippeet sienimuhennokseen ja piilottaisin voitaikinakuoren ja kinkun väliin. Ja jos kinkkua on enää vähän, samalla idealla voi tehdä annoskokoisia Wellingtoneja.
Joulukinkkua
Wellingtonin tapaan à la HooKoo
1 kg lämmintä ja ylikypsää joulukinkkua
250
g herkkusieniä
250
g siitakesieniä
1
iso sipuli
2-3
valkosipulinkynttä
2
tl suolaa
½
tl rouhittua mustapippuria
1
dl kuivaa valkoviiniä
½
dl hienonnettua timjamia
1
pkt (500 g) voitaikinalevyjä
2
kananmunankeltuaista
tuorekelmua
Revi tai leikkaa kinkku parin
sormen paksuisiksi kimpaleiksi. Asettele puolet lihoista pitkän kelmupalan
päälle ja kääri tiukaksi rullaksi. Kierrä vielä kelmun päät, jotta saat
mahdollisimman tiukan ja tasapaksun pötkön.
Taita kelmun päät pötkön päällä ja kääräise vielä uudestaan kelmuun, jotta jengat eivät aukea. Tee sama lopuille lihoille ja siirrä pötköt jääkaappiin.
Taita kelmun päät pötkön päällä ja kääräise vielä uudestaan kelmuun, jotta jengat eivät aukea. Tee sama lopuille lihoille ja siirrä pötköt jääkaappiin.
Ota voitaikinalevyt
sulamaan. Hienonna veitsellä sienet, sipuli ja valkosipulinkynnet. Laita seos
paistinpannulle suolan ja pippurin kanssa. Sekoittele kunnes sienistä irtoava
neste on haihtunut kokonaan. Kaada valkoviini pannulle ja anna senkin haihtua.
Lisää joukkoon vielä timjami ja nosta seos jäähtymään.
Liimaa vedellä kaksi
voitaikinalevyä päällekkäin ja kaulitse levy noin 1 cm paksuiseksi levyksi.
Taikinalevyn tulee olla leveämpi kuin kinkkupötkö. Tee sama kahdelle muulle
voitaikinalevylle ja säästä viides levy koristeluun. Jaa jäähtynyt sieniseos
molemmille taikinalevyille, mutta jätä reunat vapaiksi. Poista jäähtyneet
kinkut kelmuistaan, asettele ne taikinalevyjen päälle ja kääri tiukaksi
rullaksi.
Asettele rullat leivinpaperille.
Leikkaa viidennestä voitaikinalevystä ohuita nauhoja ja asettele ne ristikoiksi
rullien pinnalle. Voitele rullat keltuaisella ja paista 225-asteisessa uunissa
12-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Anna jäähtyä 10 minuuttia, viipaloi ja tarjoile vaikkapa kirsikkakastikkeen kera.
Anna jäähtyä 10 minuuttia, viipaloi ja tarjoile vaikkapa kirsikkakastikkeen kera.
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!