Jouluruokien jälkipyykki
Olipa ihana
jouluaatto. Hyvä, lämmin, hellä oli meillä mieli jokaisen. Vuoden tärkein ateria,
eli aaton joulusafkat on nyt nautittu, joten on jälkipyykin aika. Mikä onnistui,
minkä teen ensi vuonna toisin? Yhtä asiaa en ole oppinut puoleen vuosisataan. Ja tuskin koskaan opinkaan. Ähky siitä jouluherkuttelusta seuraa aina!
Tänä
vuonna pienessä perheessäni nautittiin perinteisin jouluateria vuosikymmeneen. Olen vuosia ollut sitä mieltä, että syön
mieluimmin jouluna herkkuja kuin perinneruokia. Pöydässäni on ollut niin äyriäisiä, ankkaa kuin kalkkunaakin. Mutta tämä
vuosi teki poikkeuksen. Mentiin ihan retrokaavalla. Vähän vahingossa, sillä sain lahjaksi joulukinkun.
Yhdeksään
vuoteen en ole paistanut kinkkua, mutta nyt pistin pienen, luuttoman juhlakinkun uuniin. Mutta
vasta aattoaamuna. Sain sen pois uunista juuri ennen joulurauhan
julistusta, kun elektroninen paistomittari hälytti 77 asteessa. Sika sai myös sinappihunnun ja seesaminsiemenkuorrutuksen.
Ja poikani mielestä lämmin, juuri uunista tullut kinkku olikin "ihan h****tin hyvää!" ja kyllä hän
sitä miehekkäästi illan aikana tuhosikin. Ja samalla kului puoli purkkia mammalle lahjaksi tehtyä joulusinappia. Saa lahjoa äityliä
sinapilla toistekin. Vink, vink.
Meillä
ei ole varsinaisesti yhtä jouluateriaa, vaan syömme sen pitkin aattopäivää.
Antipastit joulurauhaa julistettaessa, alkuruoka siinä kolmen maissa
iltapäivällä, lämmin ruoka iltakuudelta ja jälkkäri lahjojen jaon jälkeen siinä
yhdeksän maissa.
Aloitamme
joulunvieton perinteisesti samppanjalla, hanhenmaksacrostineilla ja
graavilohella päällystetyillä cocktailpiirakoilla. (Kyllä, ihan itse paistoin
kaupan pakastepiiraista.) Piiraille on lohen alle sipaistu
piparjuurituorejuustoa. Tämän makuparin löysin parikymmentä vuotta sitten ja aion pitää kiinni siitä tulevinakin jouluina.
Joulurauha ja Jessen synttärit vaatii sen samppanjan. Ja hanhenmaksan, olkoonkin sitten epäeettistä.
Joulurauha ja Jessen synttärit vaatii sen samppanjan. Ja hanhenmaksan, olkoonkin sitten epäeettistä.
Arvoin
pitkään, teenkö joululaatikot vai mennäänkö jouluateria uunijuureksilla. Meitä
kun oli pöydässä tässä vaiheessa vain kaksi ruokailijaa. Päädyin ostamaan
valmiit laatikot, jotka sitten tuunasin kuitenkin oman makuisiksi. Perunalaatikko sai
makua kanelista, kermasta ja voista, porkkanalaatikkoon ripsahti kardemummaa,
kermaa ja se kuorrutettiin seesaminsiemenillä. Lanttulaatikko taas sai
lisämakeutta muscavadosiirapista, tuoreesta inkivääristä ja kuorrutuksen
hasselpähkinärouheesta.
Kun
jouduin näin paljon muiden äitien
tekemää valmisruokaa tuunaamaan, ensi vuonna teen laatikot valmiista kasvissoseista.
Ne kun syntyvät ihan samalla vaivalla.
Lämpimäksi
lisäkkeeksi olin tehnyt edellisenä päivänä haudutettua punakaalia, jonka olin
maustanut omenalla, kuivatuilla karpaloilla ja piparkakkumausteella. Kärjen
kaali sai balsamicosta ja muscavadosiirapista. Toimi erinomaisesti kinkun
lämpimänä kasvislisäkkeenä.
Rosollin asemesta meillä oli marinoituja punajuuria. Pistin kypsät punajuurilohkot edellisenä päivänä vinegrettekastikkeeseen, jossa oli öljyä, balsamicoa, yrttejä (rosmariinia ja timjamia), suolaa, pippuria ja karkeaa dijoninsinappia. Tarjolle laittaessani heitin joukkoon muutaman rucolanlehden ja murentelin päälle sinihomejuustoa. Ja paljastus, ostin punajuuret (3 kpl) valmiiksi keitettyinä. Ei tarvinnut säätää edes niiden keittämisen kanssa!
Alkuruoaksi
poikani paistoi perunablinejä, jotka nautimme mädin, punasipulin, smetanan ja sienisalaatin
kanssa. Taikinan olin tehnyt aattoaamuna pakasteperunasoseesta. Se yhtälö
toimi, on todettu aikaisimpinakin
vuosina. Blinit olivat niin hyviä, että junnu paistoi niitä uudelleen
puoliltaöin tyttöystävälleenkin.
Jälkkäriksi nautimme mutakakkua tuoreiden marjojen (vadelma, mustikka, herukka) ja pistaasijäätelön
kanssa. Eipä se viimeinen, makea pala sen helpommin synny. Mutakakkukin kun oli
valmispakaste!
Vaikka
ruokaihminen olenkin henkeen ja vereen, jouluna on niin paljon väsäämistä ja
vääntämistä, että jossakin kohtaa voi oikaista mutkat. Ja ihan hyvällä omallatunnolla. Ruoka on kallista, siksi pyrin tekemään jouluruokiakin vain sen
verran, että niitä ei tarvitse biojätteeseen ensi viikolla heitellä. Viikkotolkulla kun en suostu
samoja ruokia syömään. Eikä ne muuten jääkapissa hillotessa ainakaan parane!
Kommentit
Lähetä kommentti
Ajatustenvaihtoa ruoasta positiivisella pössiksellä. Älä möyhää, kiitos!